På svenska
Blogi
Markku Jalonen
Markku Jalonen

Kuntapohjalla eteenpäin

Markku Jalonen bloggaa

Pääministeri Juha Sipilän hallituksen esitys sote- ja maakuntauudistuksesta kaatui eduskunnassa vaalikauden loppumetreillä. Samankaltainen tilanne nähtiin eduskunnassa neljä vuotta aikaisemmin. Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistaminen siirtyy kevään eduskuntavaaleissa valittavan eduskunnan ja uuden hallituksen tehtäväksi. Nyt puolueet ja etujärjestöt ovat asettamassa seuraavia tavoitteita sote-uudistuksen jatkotyöhön.

Kuntaliiton hallitus pitää mahdollisena etenemistä kuntien ja kuntayhtymien pohjalta ja lainsäädäntöä edelleen kehittäen. Onkin olettavaa, että tuleva sote-rakenne perustuu pitkälti kuntapohjaiseen järjestelmään, jossa sosiaali- ja terveydenhuollon järjestäminen ja tuottaminen ovat alueellisesti ja maakunnallisesti kuntien, kaupunkien, kuntayhtymien ja suurempien itsehallinnollisten yhteisöjen vastuulla. Yhtä yhtenäistä mallia tuskin jatkossa enää syntyy, vaan palveluiden järjestämis- ja tuottamistavat vaihtelevat alueellisesti ja paikallisesti.

Aiemmin maakunnissa ja kunnissa tehtyä työtä voidaan hyödyntää jatkovalmistelussa. Parlamentaarinen valmistelu on nyt vahvoilla. Ainakin alkuvaiheessa uudistus kattaisi vain sote-palvelut.

Sote- ja maakuntauudistus olisi toteutuessaan mullistanut Suomen suurimman työmarkkinatoimialan sopimus- ja neuvottelujärjestelmän perustavalla tavalla. Nyt lähtökohtana alkamassa oleviin työmarkkinaneuvotteluihin on nykyinen voimassa oleva kunnallinen sopimusjärjestelmä.

Myös KT:ta koskeva lainsäädäntö on ennallaan. Lakiesitys kuntien ja maakuntien työnantajaedunvalvonnan järjestämisestä oli osa nyt kaatunutta lainsäädäntöpakettia. KT:n toiminta perustuu siten edelleen lakiin kunnallisesta työmarkkinalaitoksesta (254/1993).

KT-laki kaipaa joka tapauksessa päivittämistä. Voimassa olevassa laissa KT:n tehtävät on määritelty suppeasti verrattuna KT:n tosiasiallisiin nykyisin tehtäviin työmarkkinakeskusjärjestönä ja kunta-alan työnantajaorganisaationa. Nykyinen KT-laki ei myöskään mahdollista kuntien ja kuntayhtymien omistamien tai määräysvallassa olevien osakeyhtiöiden, osuuskuntien ja säätiöiden jäsenyyttä KT:ssa.

Markku Jalonen

Markku Jalonen

Markku Jalonen on Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT:n toimitusjohtaja.

Lisää uusi kommentti

Rajattu HTML

  • Sallitut HTML-tagit: <a href hreflang> <p> <br>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Markku Jalonen

toimitusjohtaja
Puhelin:
+358 9 771 2500
Matkapuhelin:
+358 40 547 7710
Sähköposti:
Markku.Jalonen@kt.fi
Organisaatio:
Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT

Lisää kirjoittajalta