Uutinen

Palkkatilastoihin tulee muutoksia ja täydennyksiä syksystä alkaen 

Tilastokeskuksen työmarkkinatietoihin tulee merkittävimmät uudistukset vuonna 2024

Tilastokeskuksen palkkatilastoihin on tulossa merkittäviä muutoksia. Aikaisemmin Tilastokeskus on tuottanut erikseen tilaston kunta-alan palkoista. Hyvinvointialueuudistuksen takia myös hyvinvointialuehallinnon organisaatiot tulivat vuoden alusta alkaen tiedonkeruiden ja tilastoinnin piiriin.

Tilastokeskuksella on käytössään tulorekisteriin ilmoitetut palkka- ja palkkiotulot. Rekisteristä tuotetaan syksyn 2023 kuluessa tietoa hyvinvointialueille siirtyneiden palkansaajien määristä ja ansioista.   

Tulorekisterin tiedoista ei kuitenkaan vielä saada tuotettua paikallishallinnon palkat -tilastoa. Tätä varten kuntasektorin palkkatiedustelu laajenee hyvinvointialueille marraskuusta 2023 alkaen, ja Tilastokeskus julkistaa hyvinvointialuehallinnon palkkatietoja keväällä 2024. Kuntien ja hyvinvointialueiden palkkatietoja tullaan julkaisemaan eriteltynä tulevassa paikallishallinnon palkat -tilastossa.    

— Tilasto julkistaan todennäköisesti huhti—toukokussa 2024 ja KT saa tilastot käyttöön piakkoin sen jälkeen, KT:n tutkimusjohtaja Mika Juutinen kertoo.

KT julkaisee palkkatilastoa omilla sivuillaan. Sivuja päivitetään muutosten takia syksystä alkaen vuoden 2022 kunta-alan palkkojen osalta. Hyvinvointialueiden palkat lisätään tilastoon sitä mukaa, kun niitä on saatavilla Tilastokeskuksesta. 

— Tilastokeskus julkaisee vuoden 2022 kunta-alan palkkatilastot vasta syyskuun 2023 alussa eli selvästi normaalia myöhemmin. Tämän vuoksi KT:n nettisivuillakaan ei ole saatavissa tilastoja kuin vuodelta 2021 tällä hetkellä, selventää Juutinen.