På svenska
Uutinen

Työttömyysvakuutusrahasto ja koulutusrahasto yhdistettävä uudeksi rahastoksi

Työmarkkinakeskusjärjestöt ehdottavat valtiovallalle työttömyysvakuutusrahaston ja koulutusrahaston yhdistämistä. Yhdistymisehdotus on järjestöjen neuvottelutulos, joka käsitellään työmarkkinajärjestöjen päättävissä elimissä.

Molempien rahastojen toimintaympäristö on muuttunut ja kehittyy edelleen merkittävästi. Laatu- ja tehokkuusvaatimukset korostuvat yhä enemmän. Rahastojen onkin uudistettava toimintatapojaan, jotta ne voivat vastata digitalisaation, tietoturvallisuuden ja hankintalainsäädännön haasteisiin, työmarkkinakeskusjärjestöt toteavat yhdessä.

Myös rahastojen sijoitustoiminta ja maksuvalmiuden turvaaminen ovat aikaisempaa vaativampaa. Aikuiskoulutustuen rahoitusuudistus muutti rahastojen rahoitusta. Rahastot ovat kasvaneet suurehkoiksi työnantajiksi. Työmarkkinakeskusjärjestöt ovat yhtä mieltä siitä, että tulevaisuuden haasteisiin vastataan parhaiten keskittämällä rahastojen tehtävät yhteen rahastoon. Yhdistäminen edellyttää lainsäädäntömuutoksia. Uusi rahasto voisi aloittaa toimintansa aikaisintaan vuoden 2019 alussa.

Esitetyllä uudistuksella ei ole vaikutuksia aikuiskoulutusetuuksiin, eikä palkansaajien asemaan. Myös työnantajien ja työttömyyskassojen asema pysyy ennallaan.

Työttömyysvakuutusrahasto ja koulutusrahasto ovat lailla perustettuja työmarkkinaosapuolten hallinnoimia organisaatioita. Työttömyysvakuutusrahaston päätehtävänä on kerätä työttömyysvakuutusmaksut ja ohjata maksujen tuotto työttömyysetuuksien maksajille. Koulutusrahasto edistää työssä tarvittavia valmiuksia myöntämällä lakisääteisiä aikuiskoulutusetuuksia.

Lisätietoja:

Johtava asiantuntija Vesa Rantahalvari (EK), puh. 040-5444609
Neuvottelupäällikkö Jorma Palola (KT), puh. 050-5125300
Johtaja Saana Siekkinen (SAK), puh. 040-8345030
Johtaja Pekka Piispanen (Akava), puh. 040-5440302
Johtaja Jukka Ihanus (STTK), puh. 050-4639929