På svenska
Uutinen

Kaikki kunnat eivät rajaa subjektiivista päivähoito-oikeutta

Kuntaliitto on tehnyt selvityksen varhaiskasvatuksen tilasta Manner-Suomen kunnissa. Kyselyyn vastanneista kunnista 16 ilmoitti, etteivät ne ole rajaamassa subjektiivista päivähoito-oikeutta.

Päivähoito ja varhaiskasvatus

Subjektiivista päivähoito-oikeutta eivät aio rajata Alavus, Espoo, Eura, Forssa, Helsinki, Karvia, Kemi, Kotka, Laukaa, Nokia, Parainen, Pedersöre, Raahe, Riihimäki, Tampere ja Uusikaupunki. Näissä kunnissa asuu noin 1 400 000 suomalaista.

Kyselyyn vastanneista kunnista 42 kuntaa on tehnyt erillisen päätöksen päivähoito-oikeuden rajaamisesta. 45 kuntaa on käsitellyt asiaa mutta ei vielä tehnyt päätöstä asiasta.

Enemmistö kyselyyn vastanneista eli 151 kuntaa ei ole käsitellyt toimielimissään varhaiskasvatusoikeuden rajaamista.

Varhaiskasvatuksen laatuvaatimukset pysyvät ennallaan

Kuntaliitto muistuttaa, että subjektiivisen oikeuden rajaaminen ei tee varhaiskasvatuksesta laadultaan heikompaa. Keskustelussa varhaiskasvatuksesta olisikin hyvä keskittyä siihen, millaista on varhaiskasvatuksen sisältö.

Joustavuutta palveluiden järjestämiseen

Nykymallissa jokaista seitsemää lasta kohden on oltava yksi aikuinen, mutta jatkossa lapsia voi olla kahdeksan, eli aiempi suhdeluku 7:1 muuttuu suhdeluvuksi 8:1. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että uudistuksen myötä päiväkotien ryhmäkoot kasvavat automaattisesti.

Kyselyn mukaan 30 kuntaa on päättänyt muuttaa henkilöstörakennettaan uuden asetuksen mahdollistamalla tavalla, kun taas 30 kuntaa jatkaa nykymallilla.

Suhdeluvun muuttaminen tuo sen sijaan lisää joustavuutta palveluiden järjestämiseen ja sijaiskäytäntöihin. 

Muualla verkossa