Suomeksi
Cirkulär
9/2024
Till kommunstyrelserna, samkommunerna, välfärdsområdena, välfärdssammanslutningarna och KT:s företagsmedlemmar

Avtalshöjningarna i tjänste- och arbetskollektivavtalet för läkare (Läkaravtalet, LÄKTA) 2024

I detta cirkulär      
-    påminner avtalsparterna om avtalsuppgörelsen om den centraliserade potten 1.2.2024 enligt det s.k. utvecklingsprogrammet för kommun- och välfärdssektorn 2023–2027, 
behandlas
-    den s.k. stupstockens inverkan på tillämpningen av och bestämmelserna i underteckningsprotokollet till LÄKTA
-    den lokala potten 1.6.2024 enligt LÄKTA,
-    den lokala pott som ska användas från 1.6.2024 enligt det s.k. utvecklingsprogrammet för kommun- och välfärdssektorn 2023–2027,
-    den allmänna förhöjningen 1.6.2024 enligt LÄKTA och
-    den lokala potten 1.10.2024 enligt tjänste- och arbetskollektivavtalet om utveckling av lönesystemet och lönerna samt lönesamordning inom LÄKTA.

Anvisningarna för 2025 ges senare. 

Detta cirkulär har utarbetats i samråd med huvudavtalsorganisationen FOSU rf och parterna har nått samförstånd om cirkulärets innehåll.
 

1 Den centraliserade potten (1.2.2024) enligt programmet för utveckling av kommun- och välfärdssektorns lönestrukturer och lönesystem 2023–2027 i bilagorna 1–4 och bilaga 5

Bilagorna 1–4

Den centraliserade potten på 0,4 procent enligt utvecklingsprogrammet för kommun- och välfärdssektorn (tjänste- och arbetskollektivavtal om ett program för utveckling av kommun- och välfärdssektorns lönestrukturer och lönesystem 2023–2027) fördelas 1.2.2024.

Den centraliserade potten har använts per bilaga. En del av potten används till kostnader som fördelas på nationell nivå och en del fördelas som en lokal pott. Med denna pott vill de nationella förhandlingsparterna stödja reformen av lönesystemet som trädde i kraft 1.6.2023 (karriärstegssystemet) och bland annat kontinuiteten i vården. 

Frågan behandlas närmare i cirkulär 27/2023.  

Bilaga 5 (veterinärer)

I bilaga 5 har den centraliserade potten använts för höjning av de uppgiftsrelaterade lönerna i lönepunkt L5EL3000 (heltidsanställd hygieniker och veterinär som utövar tillsyn) i LÄKTA bilaga 5. 

Frågan behandlas närmare i cirkulär 5/2024.
 

2 Den s.k. stupstockens inverkan på tillämpningen av och bestämmelserna i underteckningsprotokollet till tjänste- och arbetskollektivavtalet för läkare (LÄKTA)

KT, JAU rf, FOSU rf och Sote rf nådde 2023 ett förhandlingsresultat enligt klausulen om avtalshöjningarna 2023 och 2024 i underteckningsprotokollen till kollektivavtalen.
 
I LÄKTA tidigarelades tillägget till den allmänna förhöjningen (0,77 %) för 2024 till 1.10.2023. Den allmänna förhöjningen 1.6.2024 överensstämmer därmed med underteckningsprotokollet (se den allmänna förhöjningen per bilaga i punkt 4).

Till de lokala justeringspotterna 1.6.2024 som avtalats i underteckningsprotokollet läggs 0,33 procent till följd av justeringen.
 

3 Lokala justeringspotter 1.6.2024 

3.1 Den lokala justeringspotten enligt LÄKTA i bilagorna 1–5

Den lokala justeringspotten 1.6.2024 baserar sig på två olika punkter i underteckningsprotokollet till LÄKTA.

Lokal justeringspott 1.6.2024

Underteckningsprotokollet

Storleken på den lokala justeringspotten

3.1.1 LÄKTA bilagorna 1–5 

 

 

  • Punkt A Den lokala justeringspottens ursprungliga storlek

§ 4 mom. 2 (bilagorna 1–4)
§ 6 (bilaga 5) 

0,4 procent

  • Punkt B Tillägg till den lokala justeringspotten (effekten av jämförelsebranscherna)

§ 4 mom. 3

0,33 procent

Storleken på den lokala justeringspotten sammanlagt

 

0,73 procent

Den lokala justeringspotten är sammanlagt 0,73 (0,4 + 0,33) procent av lönesumman inom respektive bilaga till tjänste- och arbetskollektivavtalet för läkare.

Om samförstånd inte nås om fördelningen av den lokala potten i punkt 3.1.1 A (0,4 %), beslutar arbetsgivaren hur den fördelas.

Om samförstånd inte nås om fördelningen av den lokala potten i punkt 3.1.1 B (0,33 %), fördelas hälften som en lokal allmän förhöjning (0,17 %) och arbetsgivaren beslutar hur den andra hälften (0,16 %) fördelas. Se punkt 4 Allmän förhöjning 1.6.2024.

De lokala justeringspotterna beräknas på lönesumman under en så normal månad som möjligt för dem som omfattas av respektive bilaga. Till lönesumman räknas samtliga löner som betalats till dem som omfattas av bilagan med undantag för extraordinära löneposter såsom semesterpenningar och resultatbonus. 

I KT:s cirkulär 2/2023 finns anvisningar om och exempel på hur den lokala justeringspotten 1.6.2023 beräknas. Exemplen i cirkuläret kan också tillämpas 1.6.2024.

Fördelning av de lokala justeringspotterna (punkterna A och B)

När den lokala justeringspotten fördelas är syftet först och främst att trygga tillgången på personal, rätta till lokala missförhållanden i lönerna samt stödja resultat- och produktivitetsfrämjande omorganiseringar av verksamheten och arbetsuppgifterna. Samtidigt gäller det att se till att lönenivån för personer i lednings- och chefsställning och för andra som står utanför den uppgiftsrelaterade lönesättningen står i rätt proportion till de underställdas löner eller till lönerna i jämförbara grupper.

Den lokala justeringspotten används för höjning av karriärstegslöner eller uppgiftsrelaterade löner (bilaga 5) samt uppgiftstillägg och/eller för betalning av individuella tillägg eller motsvarande förhöjningar.

Användning av och förhandlingar om den lokala justeringspotten

Den lokala arbetsgivarens och huvudavtalsorganisationens representanter förhandlar om användningen av de lokala justeringspotterna. Under den första förhandlingen går man igenom beräkningsprinciperna (se KT:s cirkulär 2/2023). Målet för förhandlingarna är att ge personalen faktiska påverkningsmöjligheter och att i mån av möjlighet uppnå samförstånd om den lokala justeringspotten enligt punkt A och B genom att höra förhandlingsparterna på lika villkor.

Över förhandlingarna ska det upprättas ett protokoll där parternas ståndpunkter med eventuella motiveringar framgår.

3.2 Den lokala justeringspotten 1.6.2024 enligt programmet för utveckling av kommun- och välfärdssektorns lönestrukturer och lönesystem 2023–2027 (0,6 %)

Utvecklingsprogrammet har behandlats i KT:s cirkulär 15/2022.

Utgångspunkten för utvecklingsprogrammet är att utveckla lönesättningen och lönesystemen.

Den justeringspott som fördelas enligt utvecklingsprogrammet i juni 2024 är 0,6 procent av lönesumman för LÄKTA. 

Målet för utvecklingsprogrammet är att inom kommun- och välfärdssektorn förbättra arbetsplatsernas konkurrenskraft, tillgången till arbetskraft, arbetslivskvaliteten och resultaten i serviceproduktionen. Utvecklingen av karriärstegssystemet som trädde i kraft 1.6.2023 för LÄKTA fortsätter med stöd av denna pott i bilagorna 1–4. Potten kan användas till exempel för att öka skillnaden mellan karriärsteg eller för att utveckla uppgiftstillägg. Tillägget kan också användas för individuella tillägg. I bilaga 5 används potten i utvecklingsprogrammet till exempel för främjande av tillgången på arbetskraft, för uppgiftsrelaterade löner och för individuella tillägg.

Vad gäller användningen av justeringspotten tillämpas samma förfaranden som i allmänhet vid förhandlingar om justeringspotter. I fråga om utvecklingsprogrammets lokala justeringspotter för LÄKTA ska arbetsgivaren förhandla med representanter för huvudavtalsorganisationen i fråga för att i mån av möjlighet nå samförstånd. Om samförstånd inte kan nås, beslutar arbetsgivaren om användningen av justeringspotten enligt de preciseringar och begränsningar som anges i utvecklingsprogrammet.

Ovan nämnda förhandlingsklausuler om de lokala justeringspotterna för LÄKTA gäller också vid förhandlingar om de lokala justeringspotterna enligt utvecklingsprogrammet. Detsamma gäller också lämnande av utredning.

3.3 Den lokala justeringspotten 1.10.2024 enligt arbets- och tjänstekollektivavtalet om utveckling av lönesystemet och lönerna samt lönesamordning i bilaga 1–4 till LÄKTA (2,5 %)

I ett arbets- och tjänstekollektivavtal har det avtalats om att utveckla lönesystemet och lönesättningen i Läkaravtalet (LÄKTA) samt om att samordna lönerna inom välfärdssektorn. Enligt avtalet är den lokala justeringspottens storlek 2,5 %. 

Närmare information om detta avtal finns i KT:s cirkulär 1/2023.

Representanterna för den lokala arbetsgivaren och FOSU förhandlar om användningen av potten. Om enighet inte uppnås, beslutar arbetsgivaren hur potten ska användas.

3.4. Förhandlingar om lokala justeringspotter och utredning om användningen av justeringspotterna

Den lokala arbetsgivarens och huvudavtalsorganisationens representanter förhandlar om användningen av potterna. Potterna fördelas enligt gällande lönesystem, dvs. karriärstegssystemet. Under den första förhandlingen går man igenom beräkningsprinciperna (se KT:s cirkulär 2/2023). Målet för förhandlingarna är att ge personalen faktiska påverkningsmöjligheter och att i mån av möjlighet uppnå samförstånd genom att höra förhandlingsparterna på lika villkor. Om enighet inte uppnås, beslutar arbetsgivaren hur potterna ska användas.

Över förhandlingarna ska det upprättas ett protokoll där parternas ståndpunkter med eventuella motiveringar framgår.
 
Alla lokala potter som nämns i det här cirkuläret omfattas av den skriftliga utredning som anges i underteckningsprotokollet. 

Arbetsgivaren ska utan oskäligt dröjsmål ge huvudavtalsorganisationens representanter en skriftlig utredning om hur de lokala potterna fördelats. Lönesumman för de tjänsteinnehavare och arbetstagare som omfattas av justeringspotterna ska framgå av utredningen. Av utredningen ska också framgå justeringspotternas storlek i euro samt deras kostnadseffekt och hur de fördelas. Utredningen ska också innehålla separata uppgifter om alla lokala justeringspotter. Det viktigaste är att huvudavtalsorganisationens representanter på grundval av uppgifterna kan försäkra sig om att de lokala justeringspotternas kostnadseffekter uppfylls och hur justeringspotterna har fördelats.

I utredningen om de lokala justeringspotterna enligt punkt 3.1 i detta cirkulär ska det i bägge fallen göras åtskillnad mellan den lokala justeringspotten enligt punkt A (0,4 %) och den lokala justeringspotten enligt punkt B (0,33 %).

4  Allmän förhöjning 1.6.2024

Den allmänna förhöjningen 1.6.2024 baserar sig på följande punkt i underteckningsprotokollet till LÄKTA:

Bilaga

Underteck-ningsprotokoll

Storleken på den allmänna förhöjningen *)

Bilaga 1

§ 4 mom. 1

1,5 procent

Bilaga 2 

§ 4 mom. 1

1,92 procent

Bilaga 3 

§ 4 mom. 1

1,5 procent

Bilaga 4

§ 4 mom. 1

1,5 procent

Bilaga 5

§ 6     

1,5 procent

 

*) Om samförstånd inte nås lokalt om fördelningen av den lokala potten (0,33 %) i punkt 3.1.1 B ovan, fördelas hälften som en allmän förhöjning (0,17 %) och arbetsgivaren beslutar hur den andra hälften (0,16 %) fördelas. I så fall är den allmänna förhöjningen på lokal nivå sammanlagt 1,67 procent (bilagorna 1 och 3–5) och 2,09 procent (bilaga 2).

Tjänsteinnehavarnas och arbetstagarnas karriärstegslöner, uppgiftsrelaterade löner (bilaga 5) eller därmed jämförbara månadslöner höjs 1.6.2024 genom de allmänna förhöjningar som anges i tabellen. Det individuella tillägget enligt § 9 i lönekapitlet höjs med samma procent. Också uppgiftstillägg och prestationskompensationer höjs genom den allmänna förhöjningen. 

De höjda karriärstegslönerna i bilagorna 1–4 och de nedre gränserna för lönesättningen i bilaga 5 från 1.6.2024 finns i cirkulärbilaga 1. 
 

5 Justering av eurobaserade arvoden och ersättningar

Bilaga 1

De eurobaserade arvodena i det lokala prestationslönesystemet höjs 1.6.2024 med 1,5 procent. Detta ska beaktas om förhandlingar ännu pågår om prestationernas belopp. Också prestationskompensationerna enligt § 16 i lönekapitlet i LÄKTA höjs på motsvarande sätt.

Bilaga 2

Åtgärds- och besöksarvodena samt prestationskompensationerna i bilaga 2 höjs inte 1.6.2024.

Bilaga 3

Arvodena för läkarintyg och läkarutlåtanden höjs 1.6.2024 med 1,5 procent.

Bilaga 4

Åtgärdsarvodena för ordinarie arbetstid och kliniskt mertidsarbete samt besöksarvodena för kliniskt mertidsarbete höjs 1.6.2024 med 1,5 procent. Också prestationskompensationerna enligt § 16 i lönekapitlet i LÄKTA höjs på motsvarande sätt. 

Bilaga 5

Veterinärernas jourersättningar i euro höjs 1.6.2024 med 1,5 procent. Nya jourersättningar från 1.6.2024:
•    10,13 euro från fredag kl. 16.00 till måndag kl. 8.00 och från vardag som föregår söckenhelg, julafton eller midsommarafton kl. 16.00 till följande vardag kl. 8.00 (s.k. helgjour).
•    5,93 euro under övrig tid (s.k. vardagsjour).

Veterinärtaxans arvoden i euro höjs 1.6.2024 med 2,23 procent. 

6 Ordningsföljden för beräkningen av lönehöjningarna

Eftersom den allmänna förhöjningen, den lokala justeringspotten och potten enligt utvecklingsprogrammet träder i kraft vid samma tidpunkt, 1.6.2024, ska alla förhöjningar beräknas separat på lönerna. Beräkningen görs på en lönesumma som inte inkluderar höjningar som görs samtidigt.  Se KT:s cirkulär 2/2023.

I exempeltabellen nedan redogörs för i vilken ordning de förhöjningar som träder i kraft vid samma tidpunkt ska läggas till karriärstegslönen. 

Exempeltabell (bilaga 1): Hur den allmänna förhöjningen (1,5 %), justeringspotten (0,73 % = 0,4 % + 0,33 %) och potten enligt utvecklingsprogrammet (0,6 %) höjer karriärstegslönen.

Karriärstegslön före höjningarna 6 500 €/mån.
 

Allmän förhöjning enligt punkt 4

Justering-spott enligt punkt 3.1  

Pott för utvecklingspro-grammet enligt punkt 3.2

Rätt

Fel

Observera!

 

 

 

  Höjningen får inte beräknas på en lön som höjts med en annan förhöjning, för då överskrids kostnadseffekten. Se KT:s cirkulär 2/2023.
 

1,5 %

  1,5 %
av 6 500 € = 97,50 €
 6 500 € + 1,5 %  = 6 597,50 €
     

 

 0,73 % *)
(0,4 + 0,33)

 

0,73 %
av 6 500 € = 47,45 €      

6 597,50 € + 0,73 %  = 6 645,66 €

 

 

 

 

 

 

 

0,6 %

0,6 %
av 6 500 € = 39,00 €

 6 645,66 € + 0,6 %  = 6 685,53 €

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6 500 € + 97,50 € + 47,45 € + 39,00 €
= 6 683,95

 = 6 685,53

 

 

 

 

 

*)  Om det råder enhällighet om justeringspotten på 0,33 %, se punkt 4 Allmän förhöjning 1.6.2024.

7 Betalning av justerade löner
 

Följande principer ska iakttas för de lokala justeringspotter och allmänna förhöjningar som beskrivs ovan.

De justerade lönerna, arvodena och tilläggen betalas första gången senast inom två månader och retroaktiva förhöjningar senast inom tre månader efter att justeringarna trätt i kraft. Hos stora arbetsgivare där dessa tidsfrister av uträkningstekniska skäl inte kan iakttas i fråga om arvoden och tillägg, betalas de första justerade beloppen senast inom tre månader och de retroaktiva förhöjningarna senast inom fyra månader efter ikraftträdandet.

Om förhöjningarna försenas omfattas fordran av dröjsmålsränta. 

De justerade förhöjningar som baserar sig på arbetstiden betalas från den tidpunkt då justeringarna träder i kraft eller från ingången av den arbetsperiod som börjar närmast efter detta datum. 


KOMMUN- OCH VÄLFÄRDSOMRÅDESARBETSGIVARNA KT

Verkställande direktör Markku Jalonen

Förhandlingsdirektör Henrika Nybondas-Kangas


Bilagor:
Bilaga 1 Karriärstegslönerna i bilagorna 1–4 och de nedre gränserna i lönesättningen i bilaga 5 1.6.2024
Bilaga 2 Arvoden för läkarintyg och läkarutlåtanden för läkare inom den specialiserade sjukvården 1.6.2024
Bilaga 3 Åtgärdsarvoden och besöksarvoden för tandläkare inom den specialiserade sjukvården 1.6.2024 
Bilaga 4 Veterinärtaxan 1.6.2024

 

Jenni Aaltonen

arbetsmarknadsjurist
Telefon:
+358 9 771 2116
Mobiltelefon:
+358 44 336 9670
E-post:
Jenni.Aaltonen@kt.fi
Organisation:
Kommun- och välfärdsområdesarbetsgivarna KT

Virpi Taavitsainen

ledande arbetsmarknadsombudsman
Telefon:
+358 9 771 2185
Mobiltelefon:
+358 50 570 3882
E-post:
Virpi.Taavitsainen@kt.fi
Organisation:
Kommun- och välfärdsområdesarbetsgivarna KT

Mirja-Maija Tossavainen

ledande arbetsmarknadsjurist
Telefon:
+358 9 771 2117
Mobiltelefon:
+358 50 527 6019
E-post:
Mirja-Maija.Tossavainen@kt.fi
Organisation:
Kommun- och välfärdsområdesarbetsgivarna KT

Tanja Vierula

arbetsmarknadsutredare
Telefon:
+358 9 771 2035
Mobiltelefon:
+358 50 433 0662
E-post:
Tanja.Vierula@kt.fi
Organisation:
Kommun- och välfärdsområdesarbetsgivarna KT

Henrika Nybondas-Kangas

förhandlingsdirektör
Telefon:
+358 9 771 2100
Mobiltelefon:
+358 50 357 4233
E-post:
Henrika.Nybondas-Kangas@kt.fi
Organisation:
Kommun- och välfärdsområdesarbetsgivarna KT