Suomeksi
Blogginlägg
Markku Jalonen
Markku Jalonen

Avtalssystemet förnyas

Vård- och landskapsreformen är den största arbetsmarknadsreformen och omorganiseringen av personal i Finlands arbetsmarknadshistoria. En fråga som hittills fått rätt lite uppmärksamhet i offentligheten är vilka anställningsvillkor som kommer att tillämpas i de nya kommunerna, landskapen och deras företag.

För de kommunala arbetsgivarna och de kommande landskapsarbetsgivarna är kollektivavtalen det viktigaste redskapet för att trygga arbetsfreden inom serviceproduktionen och påverka kostnadsutvecklingen och produktiviteten.

Om regeringens vård- och landskapsreform blir verklighet kommer det kommunala avtals- och förhandlingssystemet att förändras i grunden. Man kan gott säga att de viktigaste pjäserna på arbetsmarknadens största förhandlingsbord byts ut.

Också KT:s ställning håller på att förändras. Enligt lagförslaget om intressebevakningen för arbetsgivare i kommuner och landskap ska KT bli nationell arbetsgivarorganisation för inte bara kommunerna och samkommunerna utan också för landskapen. Också företag och stiftelser där kommunerna och landskapen har bestämmande inflytande kan bli medlemmar i nya Kommun- och landskapsarbetsgivarna KT.

KT och huvudavtalsorganisationerna som företräder personalen förhandlar som bäst om de kollektivavtal som kommer att ingås i kommun-, landskaps- och företagssektionerna enligt KT-lagen.

Förhandlingar förs också om vilka löntagarorganisationer som ska vara KT:s förhandlings- och avtalsparter i olika avtal. En viktig del av förhandlingsprocessen är att utreda hur huvudavtalsorganisationerna kommer att vara representerade i olika avtalsalternativ.

KT och kommunsektorns huvudavtalsorganisationer har som tillfällig lösning nyligen kommit överens om att de kommunala avtalen tillämpas för en viss tid i landskapen och i kommunernas och landskapens bolagiserade verksamhet.

Syftet med den tillfälliga lösningen är att trygga avtalsrätten och anställningsvillkoren tills parterna kommit överens om ett nytt avtals- och förhandlingssystem för kommunerna och landskapen. Genom arrangemanget får arbetsgivarna möjlighet att under övergångsperioden hålla kvar den nya arbetsgivarorganisationen inom de kommunala avtalens tillämpningsområde.

Förhandlingsprocessen är exceptionellt krävande och kommer att fortgå parallellt med de följande förbundsvisa arbetsmarknadsförhandlingarna.

Markku Jalonen

Markku Jalonen

Markku Jalonen är verkställande direktör vid Kommun- och välfärdsområdesarbetsgivarna KT.

Lägg till ny kommentar

Begränsad HTML

  • Tillåtna HTML-taggar: <a href hreflang> <p> <br>
  • Rader och stycken bryts automatiskt.
  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt om till länkar.
CAPTCHA
Verifiera att du inte är en robot. Skriv bildens tecken i rutan och tryck på Enter.

Markku Jalonen

verkställande direktör
Telefon:
+358 9 771 2500
Mobiltelefon:
+358 40 547 7710
E-post:
Markku.Jalonen@kt.fi
Organisation:
Kommun- och välfärdsområdesarbetsgivarna KT

Mer från denna bloggare