Suomeksi

UKTA

2017

Kommunalt tjänste- och arbetskollektivavtal för undervisningspersonal
  • Bläddra i avtalets kapitel ÖppnaStäng
    Del F Bilaga 11 Konstskolor för barn och unga

    II Timlärare

    § 7 Anställningens början

    I fråga om anställningens början iakttas AKTA kap. I § 6.

    § 8 Anställningens upphörande

    I fråga om anställningens upphörande iakttas AKTA kap. VIII § 3.

    § 9 Timarvoden

    mom. 1

    Till en timlärare (4 05 07 04 0) betalas för varje undervisningstimme läraren hållit ett arvode enligt lönebilagan.

    mom. 2

    För planering och ordnande av utställningar betalas 50 % av arvodet i mom. 1.


    Tillämpningsanvisning

    En undervisningstimme är 45 minuter. En timme som gäller andra uppgifter än undervisning är 60 minuter.


    § 10 Semesterersättning och semesterpenning

    mom. 1  

    En timlärares rätt till (semester, semesterlön och) semesterersättning följer semesterlagen. Semesterersättning betalas vid utgången av skolans arbetsperiod eller vid anställningens upphörande. Timläraren ska ges en specifikation över semesterersättningen som innehåller en utredning över ersättningsgrunden.

    mom. 2 

    Om timläraren för samma tid får semester, semesterersättning eller semesterpenning på basis av ett annat anställningsförhållande hos samma arbetsgivare, har läraren inte rätt till den semesterersättning som avses i denna paragraf.

    mom. 3 

    En timlärare intjänar semesterpenning för sådana kalendermånader då timläraren har minst 14 arbetade dagar, om läraren omfattas av regeln om intjäning med 14 arbetade dagar, eller 35 arbetstimmar, om läraren omfattas av regeln om intjäning med 35 arbetstimmar.


    Tillämpningsanvisning

    Se tillämpningsanvisning till § 13 i bilaga 13.


    § 11 Sjuklön och lön för moderskapsledighet

    mom. 1

    Till en timlärare som i genomsnitt undervisar minst 14 timmar per vecka betalas sjuklön och lön för moderskapsledighet enligt AKTA kap. V § 2 och 8.


    Tillämpningsanvisning

    Vid beräkningen av karenstider betraktas timlärarens anställning som oavbruten, om läraren har varit anställd i sin egen skola fram till utgången av föregående ordinarie arbetsperiod och då undervisat i snitt 14 timmar per vecka.


    mom. 2

    Rätten för andra timlärare än de i mom. 1 avsedda timlärarna att få moderskapsledighet och avlönad sjukledighet bestäms i enlighet med arbetsavtalslagen.

    § 12 Tillfällig vårdledighet

    En timlärare som undervisar i snitt minst 14 timmar per vecka har i enlighet med AKTA kap. V § 10 rätt till avlönad arbetsledighet (tillfällig vårdledighet) för att ordna vård för eller sköta sitt barn då barnet insjuknat plötsligt.

    § 13 Lönebetalning

    mom. 1

    Lönebetalningsperioden är en kalendermånad. Lönen betalas senast den sjunde kalenderdagen i följande månad. Lönen kan betalas via bank. Lönen betalas på ett bankkonto i det penninginstitut som timläraren uppgett, om inte arbetsgivaren och timläraren kommer överens om något annat.

    mom. 2

    Om lönen förfaller till betalning på en helgdag, självständighetsdagen, första maj, julafton, midsommarafton eller en helgfri lördag, betraktas närmast föregående vardag som förfallodag.

    mom. 3 

    I samband med lönebetalningen ges löntagaren en specifikation som innehåller en detaljerad utredning över lönegrunderna, lönens storlek och innehållningar av lönen för olika ändamål.

    § 14 Övriga anställningsvillkor för timlärare       

    mom. 1

    (träder i kraft 1.8.2017)

    En timlärare som anställts för minst ett arbetsår och som undervisar minst 10 timmar i veckan kan åläggas annat arbete i enlighet med § 4, och då betalas ersättning för den tid som överstiger 10 timmar.

    mom. 2   

    (träder i kraft 1.8.2017)

    En timlärare som anställts för minst ett arbetsår och som undervisar mindre än 10 timmar i veckan kan åläggas annat arbete i enlighet med § 4, och då betalas ersättning för den tid som överstiger 4 timmar.