Suomeksi

AKTA 2018– 2019

2018–2019

Allmänt kommunalt tjänste- och arbetskollektivavtal
  • Bläddra i avtalets kapitel ÖppnaStäng
    Bilaga 12 Anställningsvillkor för familjedagvårdare som arbetar i sitt eget hem

    Allmänna bestämmelser

    Obs. Definitionen på arbetstid för familjedagvårdare som arbetar i sitt eget hem ändras 1.4.2020 >


    § 1 Tillämpningsområde och tillämpliga bestämmelser

    mom. 1  
    Familjedagvårdare som arbetar i sitt eget hem

    Anställningsvillkoren för familjedagvårdare som arbetar i sitt eget hem följer bestämmelserna i denna bilaga och bestämmelserna för arbetstagare i gällande allmänna kommunala tjänste- och arbetskollektivavtal (AKTA), så som närmare föreskrivs nedan.

    mom. 2 
    Hur bestämmelserna i AKTA tillämpas

    Bestämmelserna i AKTA och denna bilaga tillämpas så att en särskild bestämmelse i denna bilaga åsidosätter motsvarande bestämmelse i AKTA på det sätt som närmare föreskrivs nedan.

    § 2 Tillämpliga bestämmelser i allmänna delen i AKTA

    AKTA
    paragraf

    AKTA
    ärende

    Undantag från tillämpningen av AKTA

    § 1 

    Tillämpningsområde

     

    § 4

    Lokala avtal

     

    § 5

    Arbetsgivarens allmänna rättigheter

     

    § 6

    Tidpunkten då ett arbetsavtalsförhållande och medföljande rättigheter börjar

    Se § 4 mom. 1

    § 8

    Anställningen fortsätter utan avbrott

     

    § 9

    Uppvisande av läkarintyg

     

    § 10 

    Arbetstagarens uppgifter

    Se tillämpningsanvisningen nedan.


    Tillämpningsanvisning

    1. Parallellt (fortlöpande) arbete som familjedagvårdare och i andra uppgifter

    Om en familjedagvårdare samtidigt sköter både arbetet som familjedagvårdare i sitt eget hem och ett annat arbete för vilken lönen bestäms enligt bilagorna 1–8 i AKTA, kan den lön som betalas för dessa arbeten inte slås ihop eftersom lönesystemen är olika. Trots att det är fråga om ett enda anställningsförhållande bestäms lönerna för de olika uppgifterna var för sig.

    Vilket arbetstidssystem och vilken övertidsgräns som ska iakttas beror på vilketdera arbetet familjedagvårdaren huvudsakligen utför, dvs. under mer än 50 % av den sammanlagda arbetstiden. Övertids- och andra arbetstidsersättningar bestäms alltid utgående från lönen i den uppgift där det arbete som berättigar till ersättningen utförts.

    2. Tillfällig omplacering i andra uppgifter

    Om arbetsgivaren tillfälligt omplacerar familjedagvårdaren i ett annat arbete som omfattas av AKTA betalas lön under omplaceringen i enlighet med § 10 mom. 1 i lönekapitlet i AKTA. Om familjedagvårdaren inte hade någon lönebetalningsgrund när omplaceringen inleddes bestäms lönen och anställningsvillkoren från början av omplaceringen enligt AKTA. Motsvarande förfarande tillämpas när det är fråga om ett annat kommunalt kollektivavtal.

    Arbetsgivaren kan tillfälligt omplacera en familjedagvårdare i ett arbete utanför hemmet, till exempel på ett daghem. Familjedagvårdaren följer då den nya arbetsplatsens arbetstid och arbetsskift, men vid bestämningen av den ordinarie arbetstiden och övertidsgränsen tillämpas bestämmelserna för den arbetstidsform som huvudsakligen tillämpas på familjedagvårdaren, dvs. i det arbete som familjedagvårdaren utför under mer än 50 % av arbetstiden. Det är att rekommendera att familjedagvårdaren underrättas om omplaceringen senast dagen innan. När en tillfällig omplacering övervägs ska också vårdbehovet för familjedagvårdarens egna barn beaktas. Familjedagvårdaren betalas ersättning enligt bilaga 16 för de kostnader som omplaceringen medför.