Blogi
Henna Honkalo on Tärkeissä töissä -tiimin viestinnän asiantuntija.
Henna Honkalo

Viestinnän voimalla

Mies lukee uutisia ilmoitustaululta. Kuva: Unsplash.

Viestinnällä vaikutetaan, luodaan mielikuvia ja sillä parhaimmillaan muutetaan maailmaa. Siksi kannattaakin pysähtyä hetkeksi pohtimaan, minkälaista tarinaa julkisesta työstä haluamme kertoa.

Kirpeä pakkanen kihelmöi kasvoilla, kun vuosi vaihtui uuteen. Odotukset tulevasta vuodesta ovat monelle meistä kuin raikas pakkassää. Vuosi 2024 on edessä kuin tyhjä kirja, jonka valkoiset sivut odottavat uusia tarinoita, päättäväisiä lupauksia tai varovaisia toiveita uusista mahdollisuuksista. Alkuvuoden ensimmäisten päivien pakkasennätystä ja kinastelevien koululaisten lomien loppumista odotellessa aloin miettiä, mitä mediassa nostettuja julkisen työn uutisia viime vuodelta jäi mieleeni.

Loppumaton palkkasotku, överihintaiset vuokralääkärit ja päättymättöminä luikertelevat hoitojonot. Taustalla horisontissa seilaa verkkaisesti raskaalla lastillaan velkalaiva, jonka kurssin kääntymisestä ei kenelläkään tunnu olevan varmuutta.

Täytyy sanoa, että mikään näistä mielikuvista ei varsinaisesti mieltä ylennä. Julkinen työ on kuitenkin ihan jotain muuta kuin pohjaton kaivo, johon kaadetaan säkkikaupalla rahaa. Se on työtä, jonka arvoa harvemmin muistamme, mutta jonka turvaverkkoon tukeudumme päivittäin. 

Minkälaista tarinaa siis haluamme julkisesta työstä kertoa?

Viestimme kaikki, halusimme tai emme  

Hyvin usein viestinnän ajatellaan olevan työyhteisön viestintävastuullisten heiniä, vaikka viestintä on vaikuttamista, jota me kaikki teemme. Toiset enemmän, toiset vähemmän. Toisilla yleisö on laajempi kuin toisilla, toisten ääntä kuunnellaan herkemmin kuin toisten, mutta yhtä kaikki, vaikutamme viestein ympärillämme oleviin toisiin ihmisiin. Vaikka sitten siihen sukulaismieheen, jonka kanssa kesäjuhlissa saa aina väitellä politiikasta.

Viestinnän ammattilaisten tekemän strategisen viestinnän roolia organisaatioiden työkaluna ei kannata vähätellä, koska sillä rakennetaan tavoitteellisen vaikuttamisen lisäksi luottamusta ja kurkotetaan kohti organisaation strategisia tavoitteita. Kuntien ja hyvinvointialueiden viestijöillä onkin aito mahdollisuus vaikuttaa siihen, millaista tarinaa julkisesta työstä kerrotaan. Oikea-aikaisuudella, avoimuudella ja huumorilla pääsee pitkälle. Viestinnällä on valtaa valita, mitä mielikuvia haluamme vahvistaa tai mitä haluamme muuttaa.

Työyhteisöjen sisällä viestintä varmistaa, että kaikilla työntekijöillä on yhdenvertaiset mahdollisuudet tietoon, jota työssään tarvitsevat ja että he voivat onnistua tehtävässään parhaalla mahdollisella tavalla. Sujuva viestintä vaikuttaa myös työhyvinvointiin ja vahvistaa luottamusta työnantajaan. Kun tieto kulkee avoimesti ja oikea-aikaisesti, ei tilaa spekulaatioille synny.

Kaipaatko vaihteeksi hyviä uutisia?

KT:n ja pääsopijajärjestöjen yhteisen työelämän kehittämisen viestinnän asiantuntijana pääsen näkemään julkisen työn tärkeyden eri ammattiryhmien sekä työnantajan, että työntekijän näkökulmasta. Tuulisena ay-talvena Tärkeissä töissä -kokonaisuus muodostaa eräänlaisen puolueettoman vyöhykkeen, jossa kaikki haluamme tehdä töitä paremman työelämän puolesta.

Yksi työni hienouksia on päästä tutustumaan ja palkitsemaan kuntien ja hyvinvointialueiden työyhteisöjen kekseliästä, monesti ihan arkistakin, kehittämistyötä Tekojen torilla. Työyhteisöjen onnistumisten esille nostaminen ja palkitseminen kannustaa ja sitouttaa työhön. Kokemus siitä, että voi itse vaikuttaa omaan arkiseen työhön on meille kaikille tärkeä työssä viihtymisen ja jaksamisen kannalta.

Kaipaatko siis vaihteeksi hyviä uutisia julkisesta työstä? Tai mietitkö, miten toisit esille juuri teidän työpaikallanne tehtävää innostavaa kehittämistyötä? Klikkaa itsesi Tärkeissä töissä -sivujen Tekojen torille ja kerro ideasi meille. Voi hyvinkin olla, että saat hyvän kiertämään ja tapaamme joulukuussa 2024 Tärkeissä töissä -gaalassa.

Blogia voi kommentoida noin kuukauden ajan sen julkaisupäivästä.

Henna Honkalo

Henna Honkalo on Tärkeissä töissä -tiimin viestinnän asiantuntija.

Henna Honkalo on Tärkeissä töissä -tiimin viestinnän asiantuntija. Oivaltava strateginen viestintä, yhteiskunnalliset ilmiöt ja ihmiset innostavat. Ja tietysti kissavideot!  

Vapaalla uppoudun vanhoihin taloihin, puutarhoihin ja seuraavan Italian reissun suunnitteluun.