Hyvää työkulttuuria etsimässä
Jos työntekijä lähtee työpaikasta paremman palkan vuoksi, hän saattaa palata hyvän työkulttuurin vuoksi. Mutta jos työntekijä lähtee huonon työkulttuurin takia, ei hän palaa edes rahalla.
Loppukesän LinkedIn-virrassa huomioni kiinnittyi keskusteluun siitä, mikä merkitys työkulttuurilla on suhteessa palkkaan. Suurimmalle osalle keskustelijoista työyhteisön ilmapiiri ja kulttuuri olivat olennaisen tärkeitä omassa työssä viihtymisen kannalta. Muutama kommentoija kertoi jaksavansa huonoa meininkiä, jos palkka työstä oli huomattavan hyvä. Mutta maksetut kärvistelijät olivat pieni vähemmistö.
Jäin miettimään keskustelua, jota aiheen ympärillä käytiin. Jokaisella meistä, tittelistä tai työuran pituudesta riippumatta, on perustarve tulla nähdyksi ja saada arvostusta elämässä, niin ihmissuhteissa, vapaalla kuin palkkatyössä. Työsuhteessa arvostuksen tunne on useimmiten tärkeämpää kuin raha. Huonon organisaatiokulttuurin heijastusvaikutukset leviävät työntekijän muuhunkin elämään, fiiliksiä kun ei voi rajata vain työaikaan.
Juhlapuheista työntekijäkokemukseen
Palautumisen tärkeydestä sekä työ- ja vapaa-ajan suhteesta puhutaan paljon. Organisaatiot määrittelevät strategiatasolla merkityksellisiä arvoja ja työnantajamielikuvien brändäyksiin panostetaan. Tarjolla on runsas valikoima myös maksullisia sekä ilmaisia sertifikaatteja, diplomeja ja tunnustuksia, joilla organisaatiot voivat kiillottaa työantajamielikuvaansa, kertoa omalle väelle ja ulkopuolisille, että meillä nämä hommat ovat hanskassa.
Juhlapuheiden ja tunnustusten äärellä kannattaisikin miettiä sitä tärkeintä, eli yksittäistä työntekijää, miten arvot ja plakaatit näkyvät käytännön tasolla työntekijöiden arjessa. Onko meidän työpaikkamme henki ja kulttuuri sellainen, johon lähtijä haluaisi palata? Jos kysymys saa sinut mietteliääksi, niin pohdi hetki, voisiko pienillä muutoksilla saada aikaan isoja vaikutuksia.
Työkulttuurin kehittämiseen ei aina tarvita isoja projekteja. Usein siihen riittää avoin keskustelukulttuuri, mikromanageroinnin suitsiminen ja tunne siitä, että jokainen voi vaikuttaa omaan arkiseen työhönsä.
Kehityttääkö? Kerro se meille Tekojen torilla
Me Tärkeissä töissä teemme työtä paremman työelämän puolesta. Uskomme siihen, että isojen strategisten linjausta rinnalla parempaa työelämää rakennetaan työpaikkojen arjessa pienin ja isoin teoin. Kannustamme ideointiin, ratkaisukeskeisyyteen, ajattelemaan uusiksi ja ennen kaikkea ketteryyteen. Se, että jokin asia on tehty aina tietyllä tavalla, ei aina kerro siitä, että se tapa olisi paras mahdollinen.
Tarjoamme verkkosivuillamme ja tapahtumissamme työkaluja parempaan työarkeen, johtamiseen ja sitä kautta työkulttuuriin ja haluamme nostaa maailman parasta kunta- ja hyvinvointialuetyötä esille Tekojen torilla, jonne on tällä hetkellä kerätty yli 1 300 kehittämistekoa ympäri Suomen.
Mitä teidän työpaikallanne on tehty sujuvamman työarjen hyväksi tänä vuonna? Onko prosesseja kehitetty tai aloitettu jotakin kokonaan ihan uutta? Kerro se meille. Etsimme pieniä ja suuria kehittämistekoja kunnista ja hyvinvointialueilta Tekojen torille 13.10.2024 saakka.
Kehittämisteko voi liittyä työhyvinvointiin tai sitten johonkin ihan muuhun, josta toinen työyhteisö voisi saada ideaa omaan tekemiseen. Innostavimmat ja kekseliäät teot palkitaan Tärkeissä töissä -gaalassa 3.12.2024. Laita siis hyvä kiertämään ja kerro rinta rottingilla mitä juuri teidän työpaikallanne tehdään!
Tärkeissä töissä on Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT:n ja kunta- ja hyvinvointialan pääsopijajärjestöjen yhteinen työelämän kehittämisen kokonaisuus. Tavoitteenamme on auttaa kunta-alan ja hyvinvointialueiden työpaikkoja uudistumaan ja kehittymään sekä tehdä hyvää julkista työtä näkyväksi.
Henna Honkalo
Henna Honkalo on Tärkeissä töissä -tiimin viestinnän asiantuntija. Oivaltava strateginen viestintä, yhteiskunnalliset ilmiöt ja ihmiset innostavat. Ja tietysti kissavideot!
Vapaalla uppoudun vanhoihin taloihin, puutarhoihin ja seuraavan Italian reissun suunnitteluun.
Henna Honkalo
- Tärkeissä töissä - työelämän kehittämisen kokonaisuuden viestintä
Lisää uusi kommentti