På svenska
Blogi
Tuija Liljander
Tuija Liljander

Vuosi koulutusten parissa

On kulunut vuosi siitä, kun KT käynnisti koulutukset työnantajajäsenilleen omana palveluna. Ensimmäinen koulutus perhevapaauudistuksesta 16. kesäkuuta kokosi verkon ääreen yli 300 osallistujaa. Tämän jälkeen olemme järjestäneet jäsenillemme niin verkossa kun läsnä yli 100 erilaista työ- ja virkaehtosopimusten soveltamiseen, palvelussuhdekysymyksiin, työelämän lainsäädäntöön, johtamiseen, esihenkilötyöhön, henkilöstöjohtamiseen, työelämän laatuun ja osaamisen kehittämiseen liittyvää koulutusta.

Koulutuksiimme on osallistunut tänä aikana lähes 10 000 kuntien, kuntayhtymien, hyvinvointialueiden ja hyvinvointiyhtymien sekä yritysten edustajia. Vuoden aikana olemme saaneet oman koulutustoiminnan hyvin käyntiin ja jatkamme koulutuspalveluiden kehittämistä edelleen.

Sopimuskoulutuksille on tarvetta

Kartoitimme toukokuussa kunta- ja hyvinvointialan työmarkkinaseminaarissa Lahdessa työnantajan ja henkilöstön edustajien koulutustarpeita sekä mielipidettä siitä, mitkä KT:n koulutusten teemoista he kokivat tärkeimmiksi. Kyselyyn vastasi noin 190 henkilöä, joista noin 30 prosenttia edusti työnantajaa ja 70 prosenttia henkilöstöä. 
 
Kaikki vastaajat kokivat tärkeimmäksi työ- ja virkaehtosopimusten soveltamiseen ja muutoksiin liittyvän koulutuksen. Seuraavaksi tärkeimpinä teemoina nähtiin paikallinen sopiminen, työlainsäädännön muutokset, esihenkilötyön vastuu ja velvollisuudet, yhteistoimintamenettely, työhyvinvointi ja työkykyjohtaminen sekä palkkaus ja palkitseminen. 
 
Työnantajan ja henkilöstön edustajien vastaukset koulutustarpeista erosivat vain hieman toisistaan. Yhteisiä koulutustarpeita olivat sopimusosaamisen ohella johtaminen, lainsäädäntö sekä yhteistoiminta. Henkilöstön edustajat nostivat esille erikseen työhyvinvoinnin, jaksamisen ja työsuojelun. Työnantajan edustajat sen sijaan toivat esille esihenkilökoulutuksen ja muutosneuvottelut. Vastauksissa korostui syventävän ja soveltavan tiedon tarve. Osa vastaajista nosti esille myös kunta- ja hyvinvointialan ulkopuolisia teemoja sekä omaan jatko- tai täydennyskoulutukseen liittyvän tutkinnon. 

Saimme myös muutamia vastauksia, joissa toivottiin yhteisiä koulutuksia esimerkiksi sopimuksista tai paikallisesta sopimisesta. Yhteistyö koulutusten järjestämisessä voisikin tuoda sekä työnantajien, että henkilöstön osaamiseen erilaisia, uusia ulottuvuuksia.  

Koulutuksista on hyötyä sekä yksilölle että koko organisaatiolle

Työelämässä tarvitaan osaamista muutosten kohtaamiseen. Organisaation osaamista kehittämällä sopeudutaan paremmin työelämän muuttuviin vaatimuksiin ja hyödynnetään uusia mahdollisuuksia. Esihenkilöiden ja johdon rooli osaamisen ja jatkuvan oppimisen varmistamisessa työyhteisössä on avainasemassa. Osaamisen suunnitelmallisella tunnistamisella, kehittämisellä ja johtamisella vahvistetaan organisaation ja työntekijöiden uudistumiskykyä. 

KT:n järjestämät koulutukset tarjoavat jäsenyhteisöjen edustajille mahdollisuuksia oppia uutta, päivittää alan tietoja sekä kehittää omaa osaamista. Jatkuva oppiminen työssä ja työn ohessa auttaa pysymään ajan tasalla alan muutoksista ja kehittämään omaa työtä.

Tule mukaan syksyn koulutuksiin 

KT:n syksyn koulutussuunnitelma on julkaistu ja meillä onkin tarjolla lähes 50 erilaista koulutusta ajankohtaisista teemoista. Muutoksena aiempiin käytäntöihin syksyllä koulutuksiin tulee ilmoittautua Linja-tunnuksilla. Tunnukset Linjaan saavat kaikki koulutusten kohderyhmään kuuluvat KT:n jäsenyhteisöjen henkilöt.
 
Kirjautumisen avulla voimme paremmin kohdistaa koulutukset kohderyhmään kuuluville. Kirjautuneena Linjaan pääsee näkemään myös esitysten materiaalit sekä tallenteet ja myös peruuttamaan oman ilmoittautumisen  koulutukseen. 

Toivotan kaikki lämpimästi tervetulleeksi KT:n koulutuksiin. Käy kurkkaamassa jo syksyn koulutuskalenteri ja merkitse kiinnostavat koulutukset omaan kalenteriisi. Ilmoittautuminen alkusyksyn koulutuksiin on jo avautunut ja kaikki loppuvuodenkin koulutukset avautuvat vaiheittain syyskuuhun mennessä.
 

Blogia voi kommentoida noin kuukauden ajan sen julkaisupäivästä.

 

 

Tuija Liljander

Tuija Liljander

Tuija Liljander toimii KT:ssa koulutussuunnittelijana. Hänen tehtäviinsä kuuluu koulutuspalveluiden suunnittelu-, toteutus- ja kehittämistehtävät. Tuijalla on monipuolinen ja vahva kokemus koulutuksen kehittämis- ja johtotehtävistä. 

Tuijaa motivoi sekä yksilöiden, että organisaatioiden oppiminen ja kehittyminen. Hän uskoo jatkuvaan oppimiseen ja haluaa omalla toiminnallaan tukea sitä.

Lisää uusi kommentti

Rajattu HTML

  • Sallitut HTML-tagit: <a href hreflang> <p> <br>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.