Uutinen

Vaikea taloustilanne näkyy yt-neuvotteluina

Poikkeuksellisen vaikeassa taloustilanteessa pitäisi edistää paikalliseen sopimiseen perustuvien ratkaisujen hakemista, jos työpaikkoja halutaan turvata, kirjoittaa työmarkkinajohtaja Markku Jalonen kolumnissaan tuoreessa Kuntatyönantaja-lehdessä 5/2019.

Kuntatalouden lähivuosien näkymät ovat poikkeuksellisen heikot. Kunta-alalla on työmarkkinoiden laajin paikallinen toisin sopimisen mahdollisuus.

– Yhteistoimintamenettelyn yhteydessä onkin olennaista ottaa esille vaihtoehtona myös paikallinen sopiminen, kun työnantaja joutuu käynnistämään yhteistoimintamenettelyn vaikean taloustilanteen vuoksi. Työvoiman vähentämisen vaihtoehtona on perusteltua käsitellä myös palvelussuhteen ehtojen sopeuttamista koskevan paikallisen sopimisen mahdollisuus, työmarkkinajohtaja Markku Jalonen kirjoittaa.

Kuntatalous heikkeni voimakkaasti vuonna 2018, mutta kuluva vuosi näyttää merkittävästi huonommalta. Taloustilanteen ennustetaan oleva huono myös tulevina vuosina. Ennusteen mukaan vuodesta 2021 eteenpäin kuntatalous heikkenee vuosi vuodelta. 

– Sopeutustarve on miljardien luokkaa, eikä kuntatalouden vakauttaminen onnistu ilman rakenteellisia muutoksia ja ilman kuntien omia toimia, kirjoittaa työmarkkinatutkija Juho Ruskoaho Kuntatyönantaja-lehden artikkelissaan Kuntatalouteen tulossa historian huonoin vuosi.

www.kuntatyonantajalehti.fi