Uutinen

Sote-alan edustajia ehdolla kuntavaaleissa viime kertaa enemmän

Kuntavaaleissa vaikuttaa olevan ehdolla sosiaali- ja terveydenhuollon edustajia jopa viime kuntavaaleja enemmän, kertoo STT:n tekemä selvitys. Sote-alalla olevat näyttävät haluavan vaikuttaa alansa olosuhteisiin kunnissa, vaikka nämä ovat menettämässä sote-valtansa kesken valtuustokauden. Sote-uudistuksen on määrä tulla voimaan vuoden 2019 alusta.

Ehdokkaiden titteleissä esiintyy viime kuntavaaleja enemmän esimerkiksi sairaanhoitajia ja terveydenhoitajia. Perus- tai lähihoitajaksi itseään tituleeraa yli tuhat ehdokasta, mikä on noin viidennes enemmän kuin viime vaaleissa. Lukuihin pitää kuitenkin suhtautua varauksella, sillä ehdokkaat saavat itse ilmoittaa tittelinsä. Tämä voi tarkoittaa koulutusta, ammattia tai eläköitymistä edeltänyttä ammattia.

Ehdolla olevien opettajien määrä puolestaan näyttäisi pienentyneen, vaikka koulutuksesta ja kasvatuksesta on tulossa sote-uudistuksen vuoksi kuntien merkittävin tehtävä. Ehdokkaiden titteleistä löytyy sana opettaja noin 1 700 kertaa, mikä on noin neljännes vähemmän kuin vuoden 2012 vaaleissa. Lastentarhanopettajan on tittelikseen ilmoittanut noin kolmannes harvempi kuin viime kuntavaaleissa.

Kuntavaalien kokonaisehdokasmäärä on pudonnut edellisvaaleista noin kymmeneksellä. Listoilla on nyt noin 33 600 ehdokasta.