Suomeksi
Pressmeddelande

KT stöder fortfarande förhandlingar om en arbetsmarknadsmodell

Kommun- och välfärdsområdesarbetsgivarna KT anser att det är av yttersta vikt att arbetsmarknadsparterna kommer överens om en arbetsmarknadsmodell.

Markku Jalonen.

KT:s verkställande direktör Markku Jalonen svarade på mediernas frågor före mötet på villa Bjälbo.
 

Foto: Mikko Stig / Lehtikuva
 

Statsminister Petteri Orpo bjöd fredagen den 8. mars in KT och de övriga centrala arbetsmarknadsorganisationerna till villa Bjälbo för att diskutera utvecklingen av Finlands arbetsmarknadsmodell. På mötet diskuterades också andra arbetsmarknadsfrågor i regeringsprogrammet. Statsministern vädjade till organisationerna att inleda förhandlingar mellan avtalsparterna om en gemensam arbetsmarknadsmodell som ersätter lagberedningen i ärendet som grundar sig på regeringsprogrammet.

KT:s verkställande direktör Markku Jalonen som deltog i mötet stöder statsminister Orpos förslag och grunder för att inleda förhandlingar mellan de centrala avtalsparterna.

– De frågor som gäller Finlands arbetsmarknadsmodell och det nära förknippade medlingssystemet för arbetstvister är grundläggande kärnfrågor för ett fungerande arbetsmarknadssystem och det är uttryckligen arbetsmarknadsparterna som ska sträva efter att hitta en gemensam syn, säger Jalonen.

Jalonen vädjar till alla parter att undvika politiska strejker och att återvända till förhandlingsbordet.

– I ett krisdrabbat arbetsmarknadsläge och med utdragna, allvarliga politiska strejker skulle det nu behövas en spelöppning i någon fråga så att parterna kan inleda gemensamma förhandlingar och eftersträva samförstånd. KT är i vilket fall som helst redo att inleda förhandlingar om en arbetsmarknadsmodell också enbart med dem som är villiga att komma till förhandlingsbordet, säger Jalonen.

 

Markku Jalonen

verkställande direktör
Telefon:
+358 9 771 2500
Mobiltelefon:
+358 40 547 7710
E-post:
Markku.Jalonen@kt.fi
Organisation:
Kommun- och välfärdsområdesarbetsgivarna KT