Suomeksi

AKTA 2018– 2019

2018–2019

Allmänt kommunalt tjänste- och arbetskollektivavtal
  • Bläddra i avtalets kapitel ÖppnaStäng
    AKTA 2018–2019, i kraft från 1.2.2018

    Bilaga 6 Kostservicepersonal

    § 1 Tillämpningsområde

    Denna bilaga tillämpas på kostservicepersonal.


    Tillämpningsanvisning

    Lednings-, planerings- och sakkunniguppgifter som står utanför lönesättningen

    Den högsta administrativa ledningen inom kommunens eller samkommunens kostservice (t.ex. kostchef) står utanför lönesättningen.

    Planerings-, utvecklings- o.likn. sakkunniguppgifter inom kostservicen står utanför lönesättningen. När lönen bestäms kan i allmänhet lönen för personer med lednings- och chefsuppgifter inom kostservicen användas som referensgrupp.

    Yrkesuppgifter och grundläggande serviceuppgifter som står utanför lönesättningen

    Om en anställd med yrkesuppgifter eller grundläggande serviceuppgifter inom kostservicen också har till exempel städuppgifter, står befattningen i allmänhet utanför lönesättningen. Som referensgrupp kan då i allmänhet utöver kostserviceuppgifterna användas lönen för anställda med städuppgifter.

    I fråga om bestämningen av lönen för personal utanför lönesättningen, se § 8 med tillämpningsanvisningar i lönekapitlet i AKTA.


    § 2 Lönesättningen för kostservicepersonal

    Ledningen för en enhet eller ett ansvarsområde

    Ansvar för kostservicen inom en enhet eller ett ansvarsområde samt lednings- och chefsuppgifter vid en produktionsenhet.

    Kompetens: Högskoleexamen

    Till denna grupp kan höra t.ex. näringschef, matservicechef, husmor och kökschef.

    06RUO020 Grundlön

    1.2.2017

    1.5.2018

    1.4.2019

     

    1 963,14 €

    1 989,14 €

    2 009,03 €

    Direkt arbetsledning

    Direkt arbetsledning, underställd den som ansvarar för kostservicen.

    Kompetens: Storhushållsföreståndarexamen eller motsvarande tidigare utbildning.

    Till denna grupp kan höra t.ex. kosthållsarbetsledare och matservicechef.

    06RUO040 Grundlön

    1.2.2017

    1.5.2018

    1.4.2019

     

    1 853,78 €

    1 879,78 €

    1 898,58 €

    Krävande yrkesuppgifter

    Ordinärt arbete som kräver särskilt kunnande på yrkesnivå inom kostservicen och som förutsätter självständigt ansvar för tillredningen av mat eller enhetens kostservice.

    Kompetens: Grundexamen inom cateringbranschen eller motsvarande tidigare utbildning.

    Till denna grupp kan höra t.ex. matserviceansvarig, kock och dietkock.

    06RUO05A Grundlön

    1.2.2017

    1.5.2018

    1.4.2019

     

    1 820,75 €

    1 846,75 €

    1 865,22 €

    Yrkesuppgifter

    Ordinärt arbete (matlagning) på yrkesnivå inom kostservicen och ansvar för verksamheten och ekonomin enligt givna anvisningar i uppvärmningskök, där man huvudsakligen värmer upp färdig mat och tillreder tillbehören till måltiderna, och distributionskök, dit varm mat och måltidstillbehör i huvudsak levereras.

    Uppgifterna förutsätter i allmänhet grundexamen inom cateringbranschen.

    Till denna grupp kan höra t.ex. kosthållsarbetare, kokerska, kock och matserviceansvarig.

    06RUO05B Grundlön

    1.2.2017

    1.5.2018

    1.4.2019

     

    1 767,52 €

    1 793,52 €

    1 811,46 €

    Grundläggande serviceuppgifter

    Grundläggande serviceuppgifter inom kostservicen är bland annat medverkan i produktionen av måltider och diskhantering.

    Till denna grupp kan höra t.ex. kosthållsarbetare och bespisningsarbetare.

    06RUO060 Grundlön

    1.2.2017

    1.5.2018

    1.4.2019

     

    1 714,54 €

    1 740,54 €

    1 757,95 €

    Tillämpningsanvisning för lönesättningen

    I fråga om tillämpningen av lönesättningen och bestämningen av den uppgiftsrelaterade lönen se § 7, 8 och 9 med tillämpningsanvisningar i lönekapitlet i AKTA.

    Chefsställning

    Som mer krävande uppgifter kan betraktas till exempel ledning av sådana enheter som är verksamma alla dagar i veckan eller arbetsuppgifter där den anställde ska behärska flera olika funktioner.

    I fråga om bestämningen av lönen för personer i chefsställning, se punkt 3.3 Chefsställning i tillämpningsanvisningen för § 9 mom. 1 i lönekapitlet i AKTA.

    Omorganisering av funktionerna

    Kostservicens verksamhetsmiljö förändras till följd av bland annat ökad konkurrensutsättning av tjänster, ökad användning av teknik och skärpta krav på hygien.

    När uppgifterna ändras bör de anställdas uppgiftsbeskrivningar ses över och uppgifternas svårighetsgrad omvärderas. Se punkt 1 Uppgiftsbeskrivning för arbetsvärderingen i tillämpningsanvisningen för § 9 mom. 1 i lönekapitlet i AKTA.