Suomeksi

AKTA 2018– 2019

2018–2019

Allmänt kommunalt tjänste- och arbetskollektivavtal
  • Bläddra i avtalets kapitel ÖppnaStäng
    AKTA 2018–2019, i kraft från 1.2.2018

    Bilaga 18 Arbetstid på 38 timmar 15 minuter

    Bestämmelsen i AKTA 2017 kap. III § 10 (arbetstid för vissa sakkunniga) tillämpas på dem som omfattas av bestämmelsen t.o.m. 6.5.2018.

    Från 7.5.2018 är den ordinarie arbetstiden för anställda som omfattas av bestämmelsen 38 timmar 15 minuter per vecka (full arbetstid). Den ordinarie arbetstiden, mertidsarbete, övertidsarbete och timlönedivisorn bestäms enligt AKTA bilaga 18. Till övriga delar iakttas bestämmelserna i AKTA kap. III. Se KT:s cirkulär 1/2018 och 2/2018.

     

    § 1 Arbetstid på 38 timmar 15 minuter

    Ordinarie arbetstid

    mom. 1     

    För de tjänsteinnehavare och arbetstagare som anges nedan är den ordinarie arbetstiden högst 9 timmar per dygn och högst 38 timmar 15 minuter per vecka (full arbetstid). Den ordinarie arbetstiden per vecka kan även ordnas så att den i genomsnitt är 38 timmar 15 minuter under en period av högst 6 veckor.

    1. sjukhusfysiker, sjukhuskemister och sjukhusmikrobiologer
       
    2. psykologer vid sjukhus, mentalvårdsbyråer, hälsocentraler, rådgivningsbyråer för uppfostringsfrågor, institutioner för utvecklingsstörda samt andra vård- och omsorgsinrättningar
       
    3. skolpsykologer
       
    4. ledande skötare vid hälsocentraler
       
    5. överskötare (gäller inte biträdande överskötare)
       
    6. socialarbetare och socialterapeuter
       
    7. skolkuratorer
       
    8. hälsoinspektörer samt kemister, laboranter och mjölkkontrollörer (provtagare, mikroskopister, mjölkinspektörer) som främst utför hälso- och miljöövervakningsuppgifter
       
    9. vårdpersonalen vid mentalvårdsbyråer.

    Tillämpningsanvisning

    Angående utjämningsperioder se tillämpningsanvisningarna för kap. III § 7 mom. 1.

    Hur på förhand planerad frånvaro inverkar på den ordinarie arbetstiden och arbetsskiftsplaneringen.


    mom. 2

    Under en vecka eller utjämningsperiod där det ingår semester, arbets-/tjänstledighet eller någon annan godtagbar frånvaro, förkortas den ordinarie arbetstiden med 7 timmar 39 minuter för varje dylik frånvarodag som hade varit arbetsdag, dock högst med 38 timmar 15 minuter per kalendervecka.

    I deltidsarbete förkortas arbetstiden under en sådan vecka eller utjämningsperiod proportionellt så att den för varje ovan nämnd frånvarodag minskas med den andel av 7 timmar 39 minuter som deltidsarbetstiden utgör av full arbetstid.


    Tillämpningsanvisning

    Om arbetsdagarna inte är fastställda, betraktas måndag–fredag som arbetsdagar.

    Den ordinarie arbetstiden planeras enligt § 1 mom. 2, om frånvaron är känd senast sju dagar innan veckan eller utjämningsperioden börjar.

    Hur planerad och oplanerad frånvaro påverkar mertids- och övertidsarbete, se § 2 och 3.


    Ordinarie arbetstid under söckenhelgsveckor

    mom. 3   

    Under en vecka eller utjämningsperiod där det ingår långfredag, annandag påsk, Kristi himmelsfärdsdag, midsommarafton eller på någon annan dag än lördag eller söndag infallande nyårsdag, trettondag, första maj, självständighetsdag, julafton, juldag eller annandag jul (arbetstidsförkortande söckenhelg) är den ordinarie arbetstiden per vecka (mertidsgränsen) 7 timmar 39 minuter kortare för varje ovan uppräknad dag än vad som bestäms i mom. 1.

    I deltidsarbete förkortas arbetstiden under en sådan vecka eller utjämningsperiod proportionellt så att den för varje ovan nämnd arbetstidsförkortande söckenhelg minskas med den andel av 7 timmar 39 minuter som deltidsarbetstiden utgör av full arbetstid enligt mom. 1.


    Tillämpningsanvisning

    Söckenhelgsförkortningen ges som en hel ledig dag under samma vecka eller utjämningsperiod.


    Tillämpningsanvisning

    Om två söckenhelger infaller på samma dag görs förkortningen bara en gång.


    Flexibel arbetstid

    mom. 4    

    Arbetstiden kan också ordnas som flexibel arbetstid.

    § 2 Definition av och ersättning för mertidsarbete

    mom. 1     

    Mertidsarbete är arbete som på arbetsgivarens initiativ utförs utöver tjänsteinnehavarens eller arbetstagarens ordinarie arbetstid, men som inte är övertidsarbete.


    Tillämpningsanvisning

    Mertidsarbete för en anställd med full arbetstid är arbete som utförs utöver den ordinarie arbetstiden upp till övertidsgränsen.

    I deltidsarbete är arbetstid utöver den ordinarie arbetstiden mertidsarbete upp till övertidsgränsen enligt § 3. I deltidsarbete avses med ordinarie arbetstid också arbetstid som antecknats i arbetsskiftsförteckningen utanför semester, arbets-/tjänstledighet eller någon annan godtagbar frånvaro.

    I deltidsarbete förkortas den ordinarie arbetstiden/sänks mertidsgränsen vid oplanerad frånvaro med det antal arbetstimmar som planerats i arbetsskiftsförteckningen för frånvarotiden.


    mom. 2    

    För en anställd med full arbetstid betalas mertidsersättning för högst en halv timme per vecka, förutom under de söckenhelgsveckor som avses i § 1 mom. 3.


    Tillämpningsanvisning

    Hur planerad och oplanerad frånvaro påverkar övertidsgränsen, se § 3.


    mom. 3    

    Mertidsarbete ersätts enligt arbetsgivarens prövning antingen i pengar som en oförhöjd timlön för varje timme mertidsarbete eller i form av motsvarande ledighet.


    Tillämpningsanvisning

    Förutsättningarna för mertidsersättning framgår av kap. III § 20. Angående ersättning i form av ledighet, se kap. III § 23 mom. 5 och 6.


    § 3 Definition av och ersättning för övertidsarbete

    Övertidsarbete avser arbete som utförs på arbetsgivarens initiativ och som överskrider både den ordinarie arbetstid som antecknats i arbetsskiftsförteckningen och följande övertidsgränser:

    Övertidsgräns per dygn

    8 timmar eller en längre tid som anges i arbetsskiftsförteckningen, men högst 9 timmar.

    Övertidsgräns per vecka
    Full arbetstid

    Övertidsgränsen är 38 timmar 45 minuter. Om utjämningsperioden är längre än en vecka, utgör övertidsgränsen per vecka den ordinarie arbetstid som antecknats i arbetsskiftsförteckningen för respektive vecka utökad med en halv timme och det antal timmar av ersättning i form av ledighet som eventuellt antecknats för veckan i fråga.

    Hur frånvaro påverkar övertidsgränsen per vecka

    Under en vecka med semester, arbets- eller tjänstledighet eller någon annan godtagbar frånvaro är övertidsgränsen per vecka den ordinarie arbetstid per vecka som antecknats i arbetsskiftsförteckningen utanför frånvaron utökad med 6 minuter (0,1 timmar) per arbetsdag, dock högst en halv timme, och utökad med det antal timmar av ersättning i form av ledighet som eventuellt antecknats utanför frånvaron.


    Tillämpningsanvisning

    Övertidsgränsen bestäms enligt ovan oberoende av om det är fråga om på förhand planerad frånvaro som avses i § 1 mom. 2 eller annan frånvaro.


    Övertidsgräns per vecka under söckenhelgsvecka

    Under en vecka som inte innehåller planerad eller oplanerad frånvaro är övertidsgränsen per vecka 38 timmar 45 minuter. Om utjämningsperioden är längre än en vecka, utgör övertidsgränsen per vecka den ordinarie arbetstid som antecknats för respektive vecka utökad med

    • en halv timme
       
    • söckenhelgsförkortningar som antecknats för respektive vecka och
       
    • eventuellt antecknade timmar av ersättning i form av ledighet.

    Vecka eller utjämningsperiod som innehåller planerad eller oplanerad frånvaro eller båda:

    Om det i en vecka eller utjämningsperiod ingår en arbetstidsförkortande söckenhelg enligt § 1 mom. 3, är övertidsgränsen per vecka den ordinarie arbetstid som för respektive vecka antecknats utanför frånvaron utökad med

    • 6 minuter (0,1 timmar) per arbetsdag, dock högst en halv timme per vecka
       
    • 7 timmar 39 minuter för varje arbetstidsförkortande söckenhelg under den vecka då söckenhelgsförkortningen getts och
       
    • timmar av ersättning i form av ledighet som eventuellt antecknats utanför frånvaron.

    Tillämpningsanvisning

    Tillägget på 6 minuter görs bara för sådana arbetsdagar där ordinarie arbetstid ingår. Söckenhelger, dagar som utgör ersättning i form av ledighet och arbetstidsutjämningsdagar betraktas som sådana arbetsdagar när övertidsgränsen räknas ut.


    Deltidsarbete

    Övertidsgränsen per vecka är 38 timmar 45 minuter. I en utjämningsperiod som är längre än en vecka är övertidsgränsen 38 timmar 45 minuter gånger antalet veckor under utjämningsperioden.

    Hur frånvaro påverkar övertidsgränsen per vecka

    Under en vecka eller utjämningsperiod med godtagbar frånvaro beräknas övertidsgränsen i deltidsarbete på följande sätt:

    • 38 timmar 15 minuter i veckan eller 38 timmar 15 minuter gånger antalet veckor i utjämningsperioden
       
    • från vilket avdras antalet frånvarodagar enligt § 1 mom. 2 gånger 7 timmar 39 minuter
       
    • från vilket avdras det timantal som planerats för en dag som blir oplanerad frånvarodag
       
    • till vilket läggs 6 minuter (0,1 timmar) per arbetsdag, dock högst en halv timme per kalendervecka i utjämningsperioden.

    Tillämpningsanvisning

    Ersättning i form av ledighet som planerats i arbetsskiftsförteckningen utgör inte arbetstid. Om den anställde under en vecka eller utjämningsperiod för vilken det planerats ersättning i form av ledighet arbetar fler timmar än vad som planeras, flyttas motsvarande mängd ledighet till ett senare tillfälle eller ersätts i pengar.


    Tillämpningsanvisning

    I övertidsberäkningen kan man särskilja övertidsarbete per dygn och övertidsarbete per vecka. Med övertidsarbete per vecka avses arbete som överstiger övertidsgränsen per vecka, men som inte är övertidsarbete per dygn. Övertidsarbete ersätts antingen som övertidsarbete per dygn eller som övertidsarbete per vecka, men inte som båda. Från den arbetade tiden per vecka avdras först eventuellt övertidsarbete per dygn. Om övertidsgränsen per vecka överskrids också därefter, utgör den överskjutande tiden övertidsarbete per vecka.


    mom. 3    

    Som övertidsarbete räknas inte en utanför arbetstidslagen stående tjänsteinnehavares eller arbetstagares deltagande i möte, för vilket engångsarvode betalas.

    mom. 4     

    Övertidsarbete ersätts enligt arbetsgivarens prövning antingen i pengar eller i form av ledighet under ordinarie arbetstid på det sätt som bestäms närmare nedan eller i respektive bilaga.

    mom. 5    

    Av den fastställda arbetsskiftsförteckningen ska framgå mängden ersättning i form av ledighet och hur ledigheten förläggs. Om det i den fastställda arbetsskiftsförteckningen har antecknats att en tjänsteinnehavare eller arbetstagare ges ledighet som ersättning för övertidsarbete och den anställde insjuknar innan ledigheten börjar, flyttas den ersättning i form av ledighet som antecknats under sjukledigheten så att den ges senare vid en tidpunkt som bestäms enligt kap. III § 23 mom. 5. Alternativt kan arbetsgivaren enligt prövning betala ut ersättning i pengar så som anges ovan i detta moment. Om den anställde insjuknar under övertidsledigheten flyttas den fr.o.m. dagen efter insjuknandet till en senare tidpunkt eller ersätts i pengar så som anges ovan.


    Tillämpningsanvisning

    Andra tjänst- eller arbetsledigheter föranleder inte flyttning av övertidsledighet som fastställts i arbetsskiftsförteckningen.

    Övriga ersättningar i form av ledighet som avses i detta kapitel flyttas inte.


    4 § Uträkning av timlön

    Den timlön som behövs för uträkning av penningersättningar för mertids-, övertids-, kvälls-, natt-, skift-, lördags-, söndags- och helgaftonsarbete samt beredskap får man genom att dividera den ordinarie lönen för en kalendermånad med 162.


    Tillämpningsanvisning

    Timlönedivisorn bestäms enligt denna paragraf. Till övriga delar tillämpas kap. III § 23 på beräkningen av timlönen och på tidpunkten för ersättningar i pengar och i form av ledighet.