På svenska
  • Selaa sopimuksen lukuja AvaaSulje
    SOTE-sopimus 2022–2025, voimassa 1.5.2022 lukien

    IV luku Muut määräykset

    1 § HYVTES:n muut sovellettavat määräykset

    Lisäksi sovelletaan seuraavia HYVTES:n lukuja ja liitteitä:

    Luku I Yleinen osa 2 §, 5–10 §
    Luku IV Vuosiloma, Vuosiloman antamisesta ja työntekijöiden/viranhaltijoiden kuulemisesta ks. jäljempänä oleva soveltamisohje
    Luku V Virka- ja työvapaat sekä perhevapaat
    Luku VI Kustannusten ja luontoissuoritusten korvaukset
    Luku VII Luottamusmiehet
    Luku VIII Lomauttaminen, osa-aikaistaminen ja palvelussuhteen päättyminen
    Luku IX Työsuojeluvaltuutetun irtisanomissuoja ja työsuojeluvaltuutetun korvaus
    Liite 16 Matkakustannusten korvaukset


    Soveltamisohje HYVTES:n IV luvun 7 §:n ja 9 §:n soveltamisesta

    HYVTES:n IV luvun 7 §:n mukaisesti työnantaja päättää vuosiloman ajankohdasta, ellei asiasta sovita työntekijän kanssa toisin vuosilomaluvun 8 §:ssä tarkoitetulla tavalla. Työnantajan on kuultava työntekijöitä/viranhaltijoita IV luvun 9 §:n mukaisesti ennen vuosiloman ajankohdasta päättämistä. Mahdollisuus esittää lomatoiveensa on varattava kaikille työntekijöille/viranhaltijoille niin hyvissä ajoin, että työntekijöillä/viranhaltijoilla on tosiasiallinen mahdollisuus esittää toiveensa. Toiveita pitää olla mahdollista esittää myös sellaisiin ajankohtiin, joissa työnantaja mahdollisesti joutuu ainakin osan toiveista jättämään huomioimatta (esimerkiksi tiedossa olevat ruuhkahuiput, osastosulut, arkipyhät). Työnantajan on pyrittävä järjestämään mahdollisuus vuosilomiin myös em. ajankohtina.

    Loma-ajankohtia määrättäessä työntekijöiden/viranhaltijoiden toiveet on otettava mahdollisuuksien mukaan huomioon. Loma-ajankohtaa ei saa päättää ennen kuin työntekijällä on ollut mahdollisuus esittää toiveensa ajankohdasta. Vuosilomien ajankohdista päätettäessä on noudatettava tasapuolisuutta työntekijöiden/viranhaltijoiden välillä.


    2 § Työsuhteeseen liittyvät muut määräykset *)

    Työnantaja ei saa estää tai rajoittaa työntekijän mahdollisuutta vaihtaa työnantajaa muutoin kuin työsopimuslaissa säädetyllä tavalla.


    Soveltamisohje

    Määräys on voimassa 1.1.2023 alkaen tämän sopimuskauden ajan.

    *) 2 § perustuu 3.10.2022 hyväksyttyyn sovintoesitykseen.