Blogi

Joka kuuseen kurkottaa, se katajaan kapsahtaa

Henrika Nybondas-Kangas

Kun mikään ei riitä. Kun kaikkesi yrität, mutta toinen ei tule yhtään vastaan. Kun koet, että toinen ei haluakaan maaliin.

Kun huomaat, että toinen tahallaan vääristelee. Viime viikon torstai ei ollut kaikkien aikojen vappuaatto tosiaankaan.

Hoitajajärjestöjen tavoitteissa on se ongelma, että ne haluavat enemmän kuin, mitä muulle kuntahenkilöstölle on tarjottu. Järjestöjen johtajat eivät sitä suoraan sano, mutta he haluavat kaikkien muidenkin palkankorotuksen koko sopimuskauden ajalta. Tai siis itse asiassa he eivät sitoudu jatkossakaan siihen, että palkankorotukset olisivat samaa tasoa kuin vaikka laitoshuoltajilla, opettajilla tai lääkäreillä. Koska heidän palkkojaan pitää korottaa kymmeniä prosentteja. Koska vain heidän palkkakehityksensä on jäänyt jälkeen.

He ovat raivoissaan kuntatyönantajille, kun sote-työnantajat eivät maksa koronasta ylimääräistä. Mutta kun sovittelija tarjoaa ylimääräistä erikoissairaanhoidon hoitajille koronalisän muodossa, he ilmoittavat, että se heikentäisi hoitajien palkkaetuja siitä, mitä ne jo ovat. Miten ihmeessä?

He ovat saamassa sovittelijan kautta monikymmenvuotisen tavoitteensa sote-sopimuksesta läpi ja ilmoittavat, että se ei käy. Koska se ei tule päivässä, ja koska se ei tule sanelemalla juuri sen paperin muodossa, jonka he ovat tarjoilleet. 

He ovat saamassa läpi tavoitteensa kiky-tuntien poistosta, mutta he ilmoittavat, että sekään ei käy. Koska se ei jo tullut. Ja koska sovittelija on laittanut pari jaksotyön työaikajoustoa lisäävää ehdotusta mukaan.

He kertovat, että koronatehtävien siirrosta aletaan nyt alentaa hoitajien palkkaa, vaikka sovittelijan esittämän määräyksen mukaan se voi myös nousta tai pysyä ennallaan. 

He kertovat, että sovittelijan esityksessä on juridinen ongelma, vaikka he ovat viikkoa aiemmin esittäneet vastaavanlaista esitystä kuntatyönantajille.

Onko teidän mielestänne uskottavaa, että juuri hoitajajärjestöillä on niin hyvä neuvottelijat, jotka huomaavat, että sovittelijan esitys on alle yleisen linjan?

Onko todella niin, että vain heillä on niin hyviä juristeja, että he huomaavat ylitsepääsemättömiä juridisia ongelmia sovittelijan esityksessä? Että vain heidän edunvalvojansa oikeasti valvovat jäsentensä etuja? 

Että muilla on niin pähkähulluja päättäjiä, että päästävät mitä vaan läpi? Että oltiin parempia kuin muut.

Todella rakentavaa. 

Tiedättekö, mitä minä luulen?

Minä luulen, että he eivät halua päästä ratkaisuun.

Koska he ajattelevat, että kun tämä korona helpottaa, he menevät lakkoon. Koska sitten voisi ehkä saada enemmän kuin nyt. Ja mitä siitä, että työnantajat joutuvat sitten irtisanomaan ihmisiä. Koska he luottavat siihen, että heidän väkeään tarvitaan niin paljon, että heitä ei irtisanota.

Mutta tiedättekö mitä minä myös luulen? Että se ei ole niin. Että sovittelija ei ylitä yleistä linjaa syyskuussakaan. Ja että sovittelija seuraa myös kiky-tuntien poistossa samaa logiikkaa, kun tähän asti. Seuraa sitä yleistä logiikkaa, että niiden tilalle tulee jotakin työnantajamyönteisiä joustoja.

Ja jos yhtään arvaan oikein, niin valtioltakaan ei rahaa tule. Ei nyt eikä syyskuussa. Ja pakon edessä työnantajat irtisanovat sitten juuri niin monta, kun on taloudellisesti välttämätöntä. Hoitajiakin. 

Ja tästäkö sitten on hyvä ponnistaa jo samantien KT:n luotsaamana jatkoneuvotteluihin ihan omassa pöydässä, ai niin anteeksi etänä, kasvojakaan näkemättä, kun välirikko järjestöjen välillä on täysin ilmeinen. Että kyllä tässä pöydässä istutaan, miksi kutsua ei jo kuulu, hidasta toimintaa siellä Kuntatalolla.

Jos ette jatkossakaan aio rakentaa vaan vain rikkoa, niin te ette ole ratkaisu. Silloin te todella olette ongelma. Me olemme nyt aidosti pettyneitä siitä, mitä teitte. Itse asiassa nyt me olemme raivoissamme.

Annetaan sen nyt laantua. 


Otsikossa on lainaus Florinuksen sananlaskukokoelmasta vuodelta 1702. Se kehottaa olemaan tavoittelematta liian korkeita päämääriä.

Henrika Nybondas-Kangas

Henrika Nybondas-Kangas
Henrika Nybondas-Kangas on KT:n neuvottelupäällikkö. Hänellä on yli 20 vuoden kokemus kunta-alan neuvotteluista ja hän osallistui huhtikuussa kunta-alan sovitteluun.

Kommentit

Marika Tammela
04.05.2020 19:12

Hei,

Toivottavasti KT ja valtakunnansovittelija jatkaa neuvottelua muiden liittojen kuin soten kanssa vielä nyt keväällä. Olisi tärkeää saada sopimus aikaan, esim. jukon alla on suuri määrä työntekijöitä, jotka tekevät työtä joustaen ja venyen. Nyt kiitoksena työnteosta (poikkeusaikana ja muulloinkin) työntekijöille on sopimukseton tila, lomautukset ja näiden tuoma suuri epäusko ja epätietoisuus tulevasta. Toivottavasti soten neuvottelutyyli ja käytös julkisuudessa kapsahtaa heidän nilkkaan, eikä kaikkien muiden neuvotteluissa mukana olevien liittojen ja toimijoiden nilkkaan. Tsemppiä teille neuvotteluihin!

Tanja
04.05.2020 21:52

Tämä on naurettava, vääristelty kommentointi tilanteesta. Oikeasti!! Jo lähtien väitteestä että kukaan vaatii kymmenien prosenttien nostoa palkoille. Ikävä Fakta on että Suomessa on pienimmät palkat hoitajilla ja potilas/hoitosuhde on isoin. Itsehän hoitotyötä olen tehnyt vain n. 20 vuotta ja edelleen vedotaan (niikuin vedottu kaikki vuodet) milloin mihinkin ettei ole varaa korottaa palkkoja.
Itse olen vuosia hihkunut että onko varaa olla korottamatta palkkoja??? Hoitoalan hakijamäärät laskee kuin lehmän häntä, hoitaja puutetta on nyt kaikkialla. Hitokseen jää porukkaa eläkkeelle, osa vaihtaa alaa ja vastavalmistuneilla ei ole tietotaitoa. Jo paljon Helsingin vanhainhoidosta pyörii opiskelijoiden tai vastavalmistuneiden harteilla. Tähän yhtälöön lisätään corona ja pakko lait niin.............
Kyllä, se joka koivuun kurkottaa katajaan kapsahtaa. Eli kun riittävästi odotetaan että hoitajia tulee ja tekee pelkästä kutsumuksesta, voi olla että tämänkin blogin kirjoittaja hoitaa vanhat dementikkovanhempansa 24/7 ihan itse töiden ja lasten ohessa. Jos osaa ja pystyy.

Johanna
04.05.2020 22:24

Todella pöyristyttävä kirjoitus! Hoitajia työvelvoitteella pakotetaan vastentahtoiseen työhön ilman kunnon suojia, heitellään osastoilta ja tehtävistä toiseen kuin jyväpussia ilman korvausta, sitten ollaan jättämässä hoitajat alle yleisen palkankorotuslinjan ja asiaa vähätellään. AMK-tason hoitajat, terveydenhuollon asiantuntijat, saa peruspalkaltaan huomattavasti vähemmän kuin muiden alojen AMK-koulutetut. Suomessa on häpeä olla korkeasti koulutettu sairaanhoitaja. Toivottavasti hoitajat pakenevat alalta, itse ainakin muita varoitan työllistymästä alalle. Alanvaihto edessä ja toivon tosiaan että tulet katumaan kirjoitustasi. Suorastaan kansainvälistä näkyvyyttä tulisi Pohjoismaissa saada sille miten huonosti Suomessa hoitajia kohdellaan, suorastaan orjuutetaan, muissa maissa on nostettu sairaanhoitajien palkkoja reippaasti.

Annika Turunen
04.05.2020 22:34

Vai ollaan me hoitajat ongelma? Ihmettelen että julkisessa virassa neuvottelujen vastapuoli ilmaisee kirjoituksellaan avointa raivoa.

Johanna Kainulainen
07.05.2020 20:57

Huh huh. Suomen terveydenhuolto pitää pystyssä ja hoitaa kuntoon muun sakin, sen, jota te kutsutte tuottaviksi. Mekö emme tuota mitään, olemme kuluerä ja ongelma. Miksi te sitten tarvitsette meitä niin kiihkeästi että työtaistelutoimenpiteitä rajoitetaan, laitatte pakkotöihin, siirtelette väkisin työpisteestä toiseen? Kuka muu olisi tyytynyt tähän kyykyttämiseen, vuodesta toiseen? Katsoppa peiliin! Se on hyvä arvostella sieltä kivan tilipussin takaa. Ja oikeassa olet, lakkoon mennään. Selvitkää ilman.

Make-vauva
04.05.2020 22:37

Annetaan Sari Sairaanhoitajien jäädä odottamaan isoa pottia ja päästetään JUKO sopimukseen. Nyt melkoinen määrä kunnan työntekijöistä jää tahtomattaan sopimuksettomaan tilaan kun hoitoalan kiviriippa kiskoi pohjaan koko kuntasektorin. Heitä KT pelastusliivit edes JUKOn väelle... Saatiinhan se sarjahukuttajakin pitkällä sopimuksella kiven sisään.

Jani Mikael Sapman
05.05.2020 00:24

Tahallinen provosointi jälleen kerran. Osuu ja uppoaa varmasti. Kyseinen henkilö ei varmasti ole koskaan joutunut tilanteeseen jossa kymmenet tuhannet hoitajat tänä päivänä olevat. Työssä painetaan pitkää päivää yötä ja viikonloppua. Ylitöitä aina kun pystyy ja jaksaa. Mikä oliskaan parempi kuin ottaa ihminen jolla on huippuduuni ja huippupalkka vielä kiusaamaan kiusattua. Onnittelut kuntatyönantajan edustamalle liitolle hyvästä provokaatiosta. Kyllä me hoitajat tiedetään että ollaan pulassa koko loppuelämä kun tälläinen ammatti tuli hankittua. Jos siitä joku saa kiksit niin on onni tuottaa mielihyvää sadistille. Terveisin 20 vuotta hoitoalalla.

Ei montaa vuotta alalla
05.05.2020 07:41

Olipa "hieno" teksti. Ennen niin kasvottomalla työnantajapuolellakin on tunteet. Raivo. Näyttäisi olevan lisäksi sokea raivo. Tästä on hyvä jatkaa neuvotteluja... Eiku...Taitaa jäädä minun sh ura tätä menoa aika lyhyeksi. Saman rahan (~2500€ - verot) saa helpommalla, vähemmällä vastuulla muualtakin. Loukkaannuin.

Kiitos tärkeästä näkökulmasta!
05.05.2020 11:50

Arvokas näkökulma: neuvottelijatkin ovat (molemmille puolilla pöytää) ihmisiä, ja perinteisillä hyvillä käytöstavoilla on arvonsa myös työmarkkinapöydissä. Eri osapuolilla on eri intressejä, ja niitä voidaan ajaa keskinäisen kunnioituksen hengessä avoimessa (vaikka tiukkasävyisessäkin) vuoropuhelussa - tai sitten niitä voidaan ajaa tavalla, joka ei ilmennä minkäänlaista arvostusta vastapuolta kohtaan. Itse en (kunta-alan palkansaajana) jaksa uskoa, että epäkunnioittavalla ja syyttelevällä julkiselle esiintymisellä suhteessa työnantajapuoleen saadaan yhtä hyviä tuloksia kuin hoitamalla neuvotteluvat tiukasti mutta vastapuolta kunnioittaen.

Toivon todella, että neuvottelutulos meidän jukolaisten (ja miksei jaulaistenkin) työehdoista saataisiin hoitajaliittojen tekemistä ratkaisuista huolimatta. Me voisimme ottaa kiky-tuntien poistumisen ja yleisen linjan mukaiset palkankorotukset ensi tilassa, ja tehyläisen sekä superilaiset voisivat jatkaa linjansa mukaisesti nykyisillä työehdoilla siihen asti, että löytävät työnantajan kanssa sopivan ratkaisun.

Arvostan suuresti hoitajien työtä, ja toivon sydämestäni, että heille löytyisi hyvä työehtoratkaisu. Pelkään kuitenkin, ettei nyt valittu toimintatapa edistä tätä tavoitetta.

Markku
05.05.2020 13:18

No niin, tämä sinetöi Norjaan lähdön. Kiitos ja hei!
T: tuleva entinen tehohoitaja Suomessa

Ripsa
12.05.2020 11:25

No siellähän se eläminen on halpaa, onnea matkaa! Ruuan hinta ja vuokrat tähtitieteellisiä Suomen tasoon verrattuna.

Kun huomaat, että toinen tahallaan vääristelee
05.05.2020 14:10

Onhan se totta, että puolin toisin tulisi joustaa - niin työnantajien kuin työntekijäjärjestöjenkin. Kuitenkin, mitä olen blogikirjoituksia kummaltakin puolelta seurannut olen huomannut niiden olevan huomattavasti asiallisempia työnantajajärjestöjen osalta. Tässä blogissa on nimittäin väitteitä, mitkä eivät oikeasti pidä paikkaansa ja ovat hyvin provokatiivisia.

"Hoitajajärjestöjen tavoitteissa on se ongelma, että ne haluavat enemmän kuin, mitä muulle kuntahenkilöstölle on tarjottu. Järjestöjen johtajat eivät sitä suoraan sano, mutta he haluavat kaikkien muidenkin palkankorotuksen koko sopimuskauden ajalta." - ei tasan pidä paikkaansa, vaan tavoite on selkeästi ilmaistu, yleinen linja + 1,8% 10 vuoden ajan. Ei kovin epäselvää.

Esille tulee neuvotteluasetelma. Maksimissaan samat prosentuaaliset korotukset eikä piiruakaan päälle - ja näin tuloerot jälleen kasvavat. Sehän ei kuitenkaan kuntatyönantajia kiinnosta. Kuitenkin hyvääkin sillä, kuntatyönantajat ovat tulleet vastaan sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisten oman työehtosopimuksen kanssa.

Ymmärrän, että kunnilla ovat omat ongelmansa rahoituksessa, mutta siinä suuntaisin katseen hallitukseen ja valtionosuuksien perään. Hallituksen linjaama jatkuva kuntien tulojen ja menojen rajoittaminen olisi loputtava ja tässä kuntapäättäjien tulisi olla asialla. On tympeää seurata, että prioriteetti hyvinvointiyhteiskunnan ylläpidossa on heikentynyt tasaisesti 90 -luvulta lähtien. Samalla valtiolta tuntuu rahaa riittävän Suomalaista yhteiskuntaa heikosti hyödyttävien kansallisten korporaatioiden tukemiseen. On muistettava, että kunnilla on myös oma tehtävänsä tehtävien priorisoinnissa. Nythän kunnat ovat säästäneet pääosin juuri peruspalveluista, kuten terveydenhuollosta. Tämä asenne näkyy selkeästi myös neuvottelujen kulussa, valitettavasti.

Rami Salakari
05.05.2020 14:28

KT voisi katsoa peiliin ja miettiä, mitä seuraa siitä kun vuosikymmenten alennusmyynti hoitoalan työpanoksien suhteen saavuttaa räjähdyspisteen, jolloin asia pitää hoitaa kerralla kuntoon. Kun palkkataso on jäänyt niin selkeästi muiden pohjoismaiden tasosta ja bruttokansantuotteesta kulutetaan vähiten. Kansalaiset pitävät tärkeinpinä vasteina veroeuroille terveydenhuollon ja varhaiskasvatuksen hyvää tasoa, miksi näitä pitää ajaa alas? KT on loppujen lopuksi veronmaksajien palkollinen, herätkää jo sieltä norsunluutornistanne ja toteuttakaa palkanmaksajienne tavoitteet. Kansalaiset ovat mielipiteensä asiasta sanoneet, mutta te ette ole sitä kuulleet!

Sara
05.05.2020 18:46

Nyt tuli kyllä viimeinen pisara. Olin alanvaihtaja hoitoalalle muualta, nyt viimeistä vuotta sh-opintoja meneillään ja KT tarjoaa tälläistä puhetta. En usko, että tulen alalla työskentelemään päivääkään valmistumisen jälkeen - on niitä muitakin ammatteja olemassa ja aina voin palata helpompaan vanhaan työhöni.

Tai sitten otan paperit ja muutan naapuriin jossa kutsutaan ratkaisuksi, ei ongelmaksi. Kiitos ja näkemiin.

Satu
05.05.2020 22:21

Siis onko tarjottu korona lisää erikoissairaanhoidon työntekijöille ? Mites perusterveydenhuolto joka hoitaa myös korona potilaita ?! Vanhusosasto jossa 14 koronapositiivista vanhusta. Pitäiskö hieman laajentaa ajatusta että korona ei työllistää vain erikoissairaanhoitoa vaan moni muukin hoitaja ja laitoshuoltaja vaarantaa terveytensä positiivisten korona potilaiden keskellä

OnniManni
06.05.2020 03:00

Entisenä Metalliliiton miehenä voisin sanoa että perseet penkkiin, kunnes tämä tyttö ja muut KTn sankarit ymmärtävät mistä on kyse.

Totta kai KT haluaa saada ihmiset töihin mahdollisimman pienellä rahalla, mieluiten ilmaiseksi. Se on selvää. Mutta kun se ei nyt vaan sovi.

Teille on esitetty se tarjous meidän puolelta, jos se ei käy teille niin aiotteko itse vetää nitriilihansikkaat käteen ja mennä vaihtamaan niitä vanhusten vaippoja? Koska niin siinä tulee käymään.

Koko ala toimii nykyisen henkilöstön joustojen takia, koska sijaisia ei saada mistään. Tämän vuoksi nykyiset hoitajat joutuvat tekemään säännöllisesti ylitöitä jotta suunniteltu hoito saadaan tehtyä.

Joten haastajaa meidät, todella haastakaa meidät ja kieltäytykää näistä nyt esitetyistä vaatimuksista palkan yms suhteen. Sen jälkeen minä ja kaikki muut hoitajat teemme enää vain ne työvuorot mitkä työvuorolistaan on suunniteltu (ylityö ja vuoronvaihtokielto), ja katson kuinka KTn rakentama korttitalo sulaa kuin jäätelö auringossa. Siinä asiassa kirjoittaja on aivan oikeassa - emme halua paskaa sopimusta, me haluamme sen minkä me ansaitsemme, ja olemme valmiita taistelemaan siitä.

Sanna
06.05.2020 09:09

Pöyristyttävää, kuinka joku neuvottelupäällikön asemassa oleva voi julkaista näin asiattoman, provokatiivisen ja kaiken lisäksi väärää tietoa sisältävän kirjoituksen. Eipä anna kovin mairittelevaa kuvaa ihmisen ammatti- ja neuvottelutaidoista vuosikymmenien kokemuksesta huolimatta tai ehkä juuri siksi.

Samaa mieltä
06.05.2020 11:28

Kun on sen 20-vuotta saanut itse sanella miten hommat menee ja nyt ei tanssittukaan neuvottelupäällikön pillin mukaan, niin känkkäränkkä tuli. Kirjoituksessahan paistaa nimittäin läpi juurikin se, että nyt on palko ja syvällä nenässä kun kt ei saanu tahtoaan läpi. Samaa ihmettelen, että miten voi tuossa asemassa oleva ihminen julkisesti arvostella, valehdella ja provota jossain blogissa. Vaihtoon!

Juupajuu
06.05.2020 11:17

Neiti nybondas kyllä se purjevene siellä vielä odottelee vesille lähtöä ja hoidetaan neuvottelut ensin jooko? Eiköhän tekstiä lukemalla kaikille ole selvää kuka tässäkin valehtelee ja kenellä se raivo siellä hipiän alla kuplii (ja selvennykseksi, se ei väittämäsi järjestö)? KT:lla ollut se asenne aina, että he "päättävät lopullisen ratkaisun" ja nyt ku tahtoa ei saatu läpi niin itku-potku-raivarithan sieltä tuli. Tämän jopa neuvottelupäällikkö itse paljastaa tekstissään toteamalla että automaattisesti mennään lakkoon, "se tunne kun yhtään ei tulla vastaan", "kun toinen ei halua maaliin" - teidän ehdoilla! Kaikille on ollut selvää alusta lähtien, että Sote-ala makaa palkkakuopassa, varsinkin AMK-koulutettujen hoitajien palkka on naurettava verrattuna vastaaviin tutkintoihin. Jopa Suomen kansasta reilu enemmistö on sitä mieltä, että hoitajille kuuluu korkeammat korotukset. Hoitajat eivät vaadi siis kaikkien korotuksia, vaan itselleen sen mikä kuuluu.

Lopuksi, se joka kuuseen kurkottaa, katajaan kapsahtaa pitää tässä tapauksessa täysin paikkaansa. Nimittäin KT itse kapsahti ja kovaa. Nyt sen voivat muutkin tämän ala-arvoisen ja epäasiallisen blogin myötä. Nyt siis tekemään sitä mistä me palkanmaksajat teille maksetaan eli jatkamaan neuvotteluita - sitä purjevenettä kerketä laittamaan kesäkuntoon myöhemminkin.

Minna Raumanni
06.05.2020 13:10

Olipa kyllä hämmentävän asiatonta tekstiä. Sanattomaksi vetää tällainen "neuvottelija".

Ville
06.05.2020 13:49

Se tunne kun ammattihuijari ei saanutkaan hoitsuja kuristusotteeseensa. Kuntatyönantajan edustajien julkisesti esittämät valheet eivät saa yleisiä sympatiota puolelleen.

Matti
06.05.2020 19:32

Ei hyvää päivää... Hieno provosoiva teksti ihmiseltä jonka pitäisi näyttää esimerkkiä, mutta alentuu lapsen tasolle ko. kirjoituksella. Varmaan kannattaa lukea niitä faktoja kun tuntuu olevan neidillä aika hienosti hukassa.. Kyllä naurettavan maineen itsellesi annat niinkuin ennenkin

Mielensäpahoittajako
06.05.2020 22:57

Kyllä minä niin mieleni pahoitin kun Henrika Nybondas-Kangas ja Kuntatyönantaja mielensä niin pahoittivat , että ihan aidosti ovat "pettyneitä" ja peräti "raivoissaan" hoitajille.

Muutamia neuvottelukierroksia on lähihoitaja vanhustyön ammattilaisena 20 vuoden aikana nähnyt. Vire ja ydin on ollut aina sama, Kuntatyönantajalla ei ole koskaan hyvä taloudellinen tilanne kun hoitajien palkkaus ja työolot pitäisi saada työn ja koulutuksen vaatimalle tasolle.
Kuntien verovaroista miljoonia vuotaa silti koko ajan mitä eriskummallisimpiin hankkeisiin. Jos ei muuta keksitä niin siirrellään vaikka vanhoja rakennuksia.

Hoitajan työ ei ole kutsumusammatti tai on kutsumus siinä kuin muutkin ammatit. Tämä työ on tärkeää työtä siinä kuin mikä tahansa muukin työ ja tätä työtä tehdään sen vuoksi kuin työtä tehdään. Tarvitsemme rahaa päivittäiseen elämiseen ja arjen pyörittämiseen.
Meidän ongelmamme on ollut alan naisvaltaisuus vai voitteko kuvitella, että miesvaltainen ala olisi nyt tässä tilanteessa?
Perinteisesti on ollut ajatus, että naiset ovat kilttejä, joustavia, syntyneet hoitamaan ja hoivaamaan.
Nyt pitää katsoa tulevaisuuteen nykyhetkessä.
Kuntatyönantaja on ja on ollut hyvä jopa erinomainen työnantaja ei meillä kaikki ole huonosti vaikka nyt meidät hoitajat jopa ongelmaksi näettekin.
Ammattitaitomme koostuu hyvin monista eri osa-alueista jotka meidän tulee hallita. Työtämme määrittelevät useat lait. Työmme on kolmivuorotyötä, työtä eritteiden ja mikrobien keskellä 24/7. Yötyön terveydelliset haitat ja vaarat terveydelle ovat moninaiset. Minkä hintaiseksi arvioisit työsi arvon ja terveytesi??? Paljonko euroja pitäisi maksaa, että korvaus olisi kohtuullinen ja suostuisit työtä tekemään?
Nyt joku sanoo, että "ammatinvalinta kysymys" ja hän on siinä aivan oikeassa. Ei meidän hoitajien ole pakko tehdä tätä työtä, ei missään tapauksessa! Me haluamme tehdä tätä työtä! Haluamme, että meidät nyt vihdoinkin nähdään ja kuullaan. Alalla pitkään tehdyt säästöt ja hoitajien mahdollisuudet voida työssään hyvin on nyt yksinkertaisesti viety heikennyksissä liian pitkälle.

Riippuu mistä näkövinkkelistä asiaa katsoo mutta kun oikein tarkkaan katsoo niin kyllä minä näen meissä hoitajissa Kuntatyönantajalle ylpeyden aiheen ja ratkaisun avaimet.
Emme me pyydä yhtään mitään sen enempää tai ylimääräistä kuin mitä ihan oikeasti ja realistisesti olemme ansainneet työmme tärkeyteen ja vaativuuteen nähden.
Kaikki me joskus tarvitsemme hoitoa ja hoivaa osaksemme joten ei ammattiryhmäämme voi nyt ihan "saunan taaksekaan" viedä vaikka kuinka raivostuttaisi.
Parasta olisi nyt lakata pahoittamasta mieltään ja etenkään raivostua ei kannata. Yleensä asioilla on taipumus järjestyä.

Eri ammattiryhmien ja liittojen jäsenille haluaisin sanoa, että ei käännytä toisiamme vastaan minkäänlaisesta provokaatiosta kun meillä ei ole siihen mitään tarvetta. Jokaista duunaria omalla alallaan varmasti tarvitaan ja itse toivon jokaiselle parasta mahdollista sopimusta neuvotteluista, me olemme sen ansainneet!

Markku
07.05.2020 06:39

Yhteiskuntarauhan vuoksi voisi olla parempi, että Henrika N-K väistyisi neuvotteluista. Tällaisen kirjoituksen jälkeen hän ei voi jatkaa työtään entiseen malliin. Luottamus on mennyt.

Jään mielenkiinnolla seuraamaan mitä kuntapäättäjät tällaisista kirjoituksista sanovat. Jos eivät mitään sano, kysykää ihan erikseen! Ja voi sitä kysyä eduskunnastakin.

Mika Kärkkäinen
07.05.2020 09:51

Todella törkeää kirjoittelua. On lähihoitajia jotka saavat pelkän peruspalkan n. 2000€/kk- verot. Normaali lisien kanssa n. 2500€ - verot. Kirjoittajan pitäisi miettiä että kuinka tuolla summalla pärjätään. Peruspalkkaa pitäisi nostaa suoraan vähintään 500€, mieluummin 1000€. Näin tehtiin Saksassa ja hoitajapula loppui.

Ensihoitaja
08.05.2020 10:22

Kun vuosi toisensa jälkeen tätä kuuntelee, samalla kun resurssit pienenee sekä potilas määrät suhteessa henkilökuntaan suurenee pistää miettimään... Kaikki on säästetty ja aina kun luulee että pohja on jo saavutettu säästetään lisää. Kunta työnantajana usein viittaa kutsumus ammattiin, se ideologia jäi viimeistään 60-70 luvuille. Koemme itsemme taakaksi joilta vaaditaan tarvittaessa mitä vain joustoa ja viimeistään vamiuslaki antaa sen halusimme tai emme.

Aikanaan saimme kunta-alallla lomaa vastineeksi kun palkkaa ei korotettu nyt sekin pitää viedä pois ja todetaan että sitä lomaa on liikaa, niin ja laitoshuoltajasta sairaanhoitajaan kaikki siinä ympärillä vaatii lähivuosina lisää väkeä eläkkeelle jäävien tilalle tämä korona aika on näyttänyt sen kuntien ja valtion tahdon alaamme kohtaan. Tämä näkyy väistämättä alan haku määrissä lähivuosina, sekä alan vaihtaminen yleistyy. Tällä rahalla ei pian saa väkeä töihin, lomautettuna liiton rahoilla versus pakko työ näissä olosuhteissa. Ensi kerralla huomaatte...

Lyhytnäköistä on kt ajattelu.

Onneksi omaan kielitaidon ja poistun Norjaan, kaksi puhelin soittoa ja sähköposti, sain työpaikan. Valmius laki kun loppuu, loppuu minun kutsumus kuntatyönantajille.

Mirkku
08.05.2020 11:52

Tämä henkilö pitäisi poistaa neuvottelupöydän äärestä. Mielummin irtisanoa tehtävistään. Säästyisi nekin KT:n rahat.

Joni
08.05.2020 21:02

Blogikirjoitus on täynnä argumentaatiovirheitä. Ei mikään ihme, jos yhteisymmärryksen löytäminen on haasteellista.

Maija K
09.05.2020 10:15

Järkytyin, miten kukaan neuvottelupöydissä istuva sovitteluun liittyvä voi kirjoittaa kuten tunne-elämältään lapsekas ihminen. Ei jatkoon. Sairaanhoitajan palkat on jääneet jälkeen rajusti muihin AMK tutkintoihin verrattuna, esim. insinööri. Kuka insinööri paiskii päivätöitä vielä 30 v työurankin jälkeen lähes samalla palkalla kuin työuran alussa. Työuran alussakaan inssi ei lähde 2500 e palkalla mihinkään. Ja voi niitä vaatimuksia sh:lle esim. erikoissairaanhoidossa: vastuu kasvaa, työt (ja potilaat) lisääntyy, arvostus ei näy palkassa koskaan. Alanvaihtajana olen todella pettynyt palkkaani suhteutettuna työn vaativuuteen: jatkuvaa kehitystä (usein ilman lisäkoulutusta: sekin revitään kolleegan selkänahasta) vaatimusta sekä 25 v aikana palkka saattaa nousta tähän 2550 e. Ei ole ihme, että alavaihtajia erityisesti toiseen suuntaan riittää. Paljon paremman saa esim. kyseinen sovittelija, jonka tilalle kuka tahansa sopisi paremmin.

Lisää uusi kommentti

Rajattu HTML

  • Sallitut HTML-tagit: <a href hreflang> <p> <br>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Lisää kirjoittajalta