Lausunto

Työmarkkinakeskusjärjestöjen työvoimapoliittisia ehdotuksia hallitusohjelmaneuvottelijoille

Työvoimapalvelut   

Työllistymistä ja osallisuutta tehostetaan oikein kohdennetuilla ja henkilökohtaiseen kohtaamiseen perustuvilla palveluilla. Palveluiden resursseja lisätään kohti pohjoismaista tasoa. Parannetaan palveluiden saatavuutta, laatua, vaikuttavuutta ja monipuolisuutta sekä tiivistetään työvoimapalvelujen ja sosiaali-, terveys- ja koulutuspalvelujen välistä yhteistyötä. Työvoimapalvelujen järjestämisvastuu on valtiolla.

Työvoimapalvelujen toimenpiteet perustuvat henkilökohtaisten kohtaamisten perusteella tehtäviin arviointeihin. Toimenpiteet koostuvat työvoimapalvelujen lisäksi tarvittavista sosiaali-, terveys- ja koulutuspalveluista. Työvoimapalveluja kehitettäessä otetaan huomioon alueellisista työllisyyskokeiluista, mukaan lukien kuntien ja muiden palvelujentuottajien käytöstä saadut kokemukset.

Osana tätä uudistusta kohdennetaan ikääntyneille ja työkykynsä, osaamisensa tai työhistoriansa vuoksi heikossa työmarkkina-asemassa oleville työttömille työnhakijoille erityisiä työllistymistä tukevia toimia jo työttömyyden alkaessa.

Palkkatuki

Palkkatuen käyttöä edistetään vähentämällä siihen liittyvää byrokratiaa, jotta palkkatuen käyttö laajenee myös yrityksissä. Muutetaan järjestelmää siten, että työnantaja saa sitovan palkkatukipäätöksen ennakolta. Osana ikääntyneen työttömän palveluprosessia arvioidaan tarve tukea työllistymistä palkkatuella ja tehdään mahdollinen palkkatukipäätös.

Vaikeasti työllistyvien osatyökykyisten, pitkäaikaistyöttömien ja maahanmuuttajien palkkatuen enimmäismäärä nostetaan 70 prosenttiin palkkauskustannuksista ja vastaavasti euromääräinen enimmäistaso nostetaan 1 960 euroon kuukaudessa. 

Helsingissä 10.5.2019

ELINKEINOELÄMÄN KESKUSLIITTO RY

KUNNALLINEN TYÖMARKKINALAITOS

SUOMEN AMMATTILIITTOJEN KESKUSJÄRJESTÖ SAK RY

AKAVA RY

TOIMIHENKILÖKESKUSJÄRJESTÖ STTK RY