Suomeksi
Nyhet

Janakkala, Joensuu och Vanda hittade lösningar genom Klash-tävlingen

De vinnande teamen kom med förslag på hur man löser utmaningar som transporter inom kommunen, ungdomars skolmotivation och invånarnas frivilliga verksamhet. Härnäst kommer vinnarna att gå vidare till upphandlingsförhandlingar med Kommunförbundet.

Klash-logo

Klash är en innovationstävling som arrangeras av Kommunförbundet för att hitta nya lösningar på problem som kommunerna tagit upp. Tävlingens mål är att på ett nytt sätt sammanföra aktörer i kommuner, företag och organisationer till att lösa utmaningar som berör hela landet.

Vinnarna offentliggjordes torsdagen den 23 januari 2020. Vid prisutdelningen utsågs tre team som går vidare till upphandlingsförhandlingar med Kommunförbundet. Teamen löste problem som kommunerna själva fått föreslå. Sammanlagt skickade 65 kommuner in 77 problem. Av dessa valdes för ett drygt år sedan förslagen från tre kommuner: Janakkala, Joensuu och Vanda.

Hela kommunsektorn kan dra nytta av lösningarna

Målet är att de lösningar som hittas genom tävlingen kan användas i så många kommuner som möjligt. Janakkala, Joensuu och Vanda presenterade i sina ansökningar problem som är välkända inom kommunsektorn och som gick att lösa genom tävlingen.

I Janakkala var problemet mobilitetstjänster i glesbygden, Joensuu önskade en plattform för invånarnas egna initiativ och i Vanda sökte man metoder för att stöda ungdomar på studievägen. Till utmaningstävlingen valdes nio team som under hösten 2019 fick mentorstöd av sakkunniga inom olika områden.

Under avslutningsfesten för Klash utsågs tre vinnare bland de nio teamen:

  • Teamet KaikkiKyytiin (Timo Lönnberg, Marko Mäki-Hakola, Harri Paloheimo, Suvi Pesonen och Jaakko Rintamäki) vann Janakkalas utmaning
  • Teamet Desperado Designs (Marika Järvinen, Erno Launo, Riku Siren och Sami Ylipihlaja) vann Joensuus utmaning
  • Teamet Rapida (Teemu Ajalin, Maiju Kokkoniemi och Joonas Pesonen) vann Vandas utmaning.

Härnäst kommer de vinnande teamen att inleda förhandlingar om upphandlingskontrakt med Kommunförbundet.