Suomeksi
Nyhet

Tehys och SuPers strejk i Päijänne-Tavastland olaglig

Tehy och Super har meddelat att de marscherar ut samt att de förbjuder övertid och skiftbyte i Päijänne-Tavastlands samkommun för välfärd. Stridsåtgärderna är olagliga eftersom de riktar sig mot arbetskollektivavtalet under arbetsfred.

Fackavdelningen för Tehy och SuPer i Päijänne-Tavastlands samkommun för välfärd har meddelat att den ordnar en utmarsch i samkommunen fredagen den 4 oktober. Utmarschen börjar kl. 14 och håller på cirka en halv timme.

De som deltar i utmarschen är föreningarnas medlemmar vid Päijänne-Tavastlands centralsjukhus, stadssjukhuset i Lahtis och rehabiliteringssjukhuset Jalmari.

Därtill har fackavdelningarna utlyst ett förbud mot övertid och skiftbyte för sina anställda medlemmar. Förbudet inleds 4.10 kl. 14.00 och avslutas 11.10 kl. 16.00.

KT har skickat en övervakningsanmälan till Tehy och SuPer, i vilken KT kräver att de omedelbart på basis av sin övervakningsskyldighet vidtar effektiva åtgärder för att avbryta de olagliga stridsåtgärderna. Genom stridsåtgärderna strävar man efter att påverka arbetsgivarens rätt att leda arbetet.