Suomeksi
Pressmeddelande

Spårtrafikstrejken rubbar vardagen för tusentals i Helsingfors

KT Kommunarbetsgivarna fördömer den JHL-anslutna spårvägs- och metropersonalens beslut att stoppa spårtrafiken i huvudstaden på fredag.

Julkinen liikenne

–  Förbundet för den offentliga sektorn och välfärdsområdena JHL sitter med i de förbundsvisa kommunala avtalsförhandlingarna där flera stora frågor fortfarande är öppna. Politiska strejker förbättrar inte stämningen vid förhandlingarna, säger KT:s arbetsmarknadsdirektör Markku Jalonen.

Det politiska strejkvarslet hänger ihop med manifestationen som arrangerades av FFC i protest mot den s.k. aktiveringsmodellen som riksdagen godkänt.   Bland kommunala förbund som redan meddelat om sitt deltagande finns åtminstone Förbundet för den offentliga sektorn och välfärdsområdena JHL, Akavas Specialorganisationer och Talentia.

– De här organisationernas deltagande försvårar kommunernas verksamhet. Vi har att vänta trafikkaos eftersom också busstrafiken stannar upp samtidigt som demonstranterna tar sig mot Helsingfors centrum, säger Jalonen.

– Strejken kommer att påverka kommuninvånare som inte har något med den att göra i och med att många kommer att få svårt att nå sina arbetsplatser. Saken antar orimliga proportioner.

Markku Jalonen

verkställande direktör
Telefon:
+358 9 771 2500
Mobiltelefon:
+358 40 547 7710
E-post:
Markku.Jalonen@kt.fi
Organisation:
Kommun- och välfärdsområdesarbetsgivarna KT