Työn murros haastaa julkiset palvelut
Työn murroksella tarkoitetaan yleensä vuosia tai vuosikymmeniä kestävää muutosta kohti uudenlaisia työtehtäviä ja toimintatapoja. Työn murrokseen vaikuttavat ennen muuta uuden teknologian, kuten digitaalisten palvelujen, robottien, tekoälyn ja alustojen hyödyntäminen, mutta myös toimintatapojen kehittäminen ja uudistaminen työpaikoilla.
Työn murros voi vaikuttaa eri tavoin eri ammatteihin ja toimialoihin. Voi syntyä kokonaan uusia ammatteja ja tehtäviä samalla kun osa vanhoista tehtävistä häviää tai siirtyy muulla tavoin hoidettavaksi.
Tuoreessa eurooppalaisessa vertailussa Suomen julkisen hallinnon digipalvelut saivat kärkisijan. Tämä on erinomainen saavutus. Kärkisijan pitämiseksi kehitystyötä täytyy jatkaa määrätietoisesti eteenpäin. Esimerkiksi valmisteilla olevassa sote- ja maakuntauudistuksessa digitalisoinnin varaan lasketaan hyvin paljon, jotta uudistuksen tavoitteet toteutuisivat.
Eksoten toimitusjohtaja Pentti Itkonen on todennut, että sosiaali- ja terveyspalvelut mullistuvat lähitulevaisuudessa etenkin digitalisaation vuoksi.
Tavoitteena täytyy olla, että tuloksellisesti toimivat ja kehittyvät julkiset palvelut säilyvät edelleen suomalaisen kilpailukyvyn ja hyvinvoinnin ytimessä.
Kunta-alan työmarkkinaosapuolet, KT ja pääsopijajärjestöt, ovat päättäneet aloittaa kunta-alalla työn murros -teeman systemaattisen käsittelyn ja pitkäjänteisen seurannan. Tavoitteena on rakentaa yhteistä muutoskuvaa ja vahvempaa tietopohjaa, jota voi hyödyntää muun muassa kunta-alan työmarkkina- ja kehittämistoiminnassa.
Työn ja teknologian uudistuessa kunta-alan työmarkkinaosapuolet haluavat olla mukana edistämässä ja tukemassa työn ja sen organisointitapojen kehittämistä kuntatyöpaikoilla ja sopimusaloillaan. Se lisää myös kunta-alan arvostusta ja toimintaedellytyksiä. Sama tavoite koskee myös tulevia maakuntatyöpaikkoja, mikäli niitä koskevat lakiuudistukset hyväksytään.
Markku Jalonen
Markku Jalonen on Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT:n toimitusjohtaja.
Lisää uusi kommentti