På svenska
Blogi
Markku Jalonen
Markku Jalonen

Onko työrauhajärjestelmämme ajan tasalla?

Markku Jalonen bloggaa

Poliittiset työtaistelut hallitusta kohtaan jatkuvat ja laajenevat, vaikka hallitus korjasi työsopimuslain muutosesitystä joiltakin osin. Pattitilanne hallituksen ja ay-liikkeen kiistassa on kärjistymässä huolestuttavasti. Kompromissi kiistaan pitää löytää mahdollisimman nopeasti ilman arvovalta- ja muita vaikuttimia.

Kunta-alan työrauhasta sovittiin viime kevään työ- ja virkaehtosopimuksilla. Sopimuksia tehtäessä kuntatyönantaja oletti, että niitä kunnioitetaan ja työrauha säilyy, jotta kansalaisten tärkeinä pitämät kuntapalvelut voidaan taata.

Nyt työrauha on kunta-alalla rikottu, vaikka kuntatyönantajilla ei ole osaa eikä arpaa hallituksen ja ay-liikkeen välisessä kiistassa. Ylityö- ja vuoronvaihtokiellot ovat kohdistuneet kunta-alaan ja kuntalaisten palveluihin, vaikka lakiesitystä ei sovelleta lainkaan kunta-alalle. Tilanne on kohtuuton ja kuntalaiset palveluiden käyttäjinä ovat viime kädessä sijaiskärsijöitä. 

Perustellusti voi kysyä, onko suomalainen työrauhajärjestelmä poliittisten työtaisteluoikeuksien suhteen ajan tasalla ja ovatko poliittiset työtaistelutoimet kohtuullisessa mittasuhteessa niillä aiheutettuihin vahinkoihin.

Työtaistelut ovat aina erityinen riski kunta-alan palveluissa. Nykylainsäädännön mukaan on mahdollista laillisin työtaistelutoimenpitein vaarantaa kansalaisten henki, terveys ja omaisuus.

KT tiedusteli kuntatyönantajilta arviota siitä, missä määrin eräiden kunta-alan järjestöjen 26.–28. syyskuuta poliittisina työtaisteluina järjestämät ylityö- ja vuoronvaihtokiellot haittasivat palveluja ja toimintoja.

Vastausten perusteella poliittisen työtaistelun vaikutukset jäivät kuntasektorilla toistaiseksi varsin vähäisiksi työtaistelun lyhyyden vuoksi. Yllättävissä poissaoloissa työt hoidettiin esimiesvoimin tai palkattiin väliaikaista henkilöstöä. Työyhteisöistä löytyi joustavuutta ja toiminnat kyettiin turvaamaan.

Kuntatyönantajien vastausten perusteella poliittisella työtaistelulla olisi kuitenkin ollut pitkittyessään merkittävämpiä vaikutuksia asiakas- ja potilasturvallisuuteen. Meneillään oleva selkkaus on osoittanut, että poliittisia työtaisteluita on rajoitettava kuten esimerkiksi muissa Pohjoismaissa. Yhteiskuntavaarallisia työtaisteluja koskevia suojelutyömääräyksiä koskevaa sääntelyä on uudistettava niin, että kansalaisten henki, terveys ja omaisuus voidaan turvata kaikissa olosuhteissa.

Markku Jalonen

Markku Jalonen

Markku Jalonen on Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT:n toimitusjohtaja.

Lisää uusi kommentti

Rajattu HTML

  • Sallitut HTML-tagit: <a href hreflang> <p> <br>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Markku Jalonen

toimitusjohtaja
Puhelin:
+358 9 771 2500
Matkapuhelin:
+358 40 547 7710
Sähköposti:
Markku.Jalonen@kt.fi
Organisaatio:
Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT

Lisää kirjoittajalta