På svenska
Blogi
Mika Juutinen

Hoitohenkilöstö on järjestäytynyt lukuisiin ammattijärjestöihin

Tutkimuspäällikkö Mika Juutinen Kuntatalossa

Kunta-alan neuvotteluosapuolet tekevät yhteisessä tilastoryhmässä arvokasta, kaikkia osapuolia hyödyttävää työtä, jossa yhteisillä tilastopohjilla ja -selvityksillä (kuten ammattijärjestöjen edustavuudet eri sopimusaloilla) on tärkeä panoksensa. Tätä taustaa vasten on hyvä tarkastella parhaillaan käytävällä kunta-alan neuvottelukierroksella esiin nousutta vaatimusta koulutetun hoitohenkilöstön omasta sopimuksesta nykyisessä sopimuskentässä.

Nykyinen kunnallinen yleinen virka- ja työehtosopimus (KVTES) – jonka piiriin myös hoitohenkilöstö kuuluu – on jakautunut useisiin liitteisiin. Liite 3 koskee terveydenhuollon hoitohenkilöstöä ja liite 4 sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstöä ym. Näiden liitteiden piirissä oli Tilastokeskuksen Kuntasektorin palkat -aineiston mukaan vuonna 2016 yhteensä noin 166 000 palkansaajaa.

Sosiaali- ja terveydenhuoltoalan ammattijärjestöt Tehy ja Super, jotka muodostavat yhdessä palomiesten SPAL:n kanssa pääsopijajärjestö KoHon, vaativat koulutetulle hoitohenkilöstölle omaa, erillistä sopimusta. Käytännössä tämä tarkoittaisi tässä vaiheessa ja aikataulussa mainittujen liitteiden erottamista KVTES:stä.

Sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstön järjestäytyminen on kunta-alalla jakaantunut Tehyn ja Superin lisäksi noin kymmenen muun ammattijärjestön kesken. Näitä ovat mm. JHL, Jyty, Talentia, Suomen Terveydenhoitajaliitto, Akavan sairaanhoitajat ja Taja, Suomen Farmasialiitto ja Suomen Fysioterapeutit.

Koulutettua sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstöä on kaikissa kolmessa kunta-alan pääsopijajärjestössä (Juko, KoHo ja JAU). Kaikkien näiden pitäisi olla mukana, jos koulutetulle sosiaali- ja terveydenhuoltohenkilöstölle ryhdyttäisiin valmistelemaan erillistä sopimusta.

Vaadittua hoitajasopimusta ei siis voi edustavuuden näkökulmasta lainkaan verrata lääkäreiden tai opettajien sopimuksiin. Nämä ammattiryhmät ovat järjestäytyneet yhden ammattiliiton tai neuvottelujärjestön alle.

Erillinen hoitajasopimus on siis mahdoton nyt rakennettavaksi.

Mika Juutinen

Mika Juutinen on KT:n tutkimuspäällikkö. Hänen yksikkönsä työmarkkinatutkimus vastaa kunta-alan sopimusneuvotteluissa ja KT:n edunvalvonnassa tarvittavasta tietotuotannosta ja tutkimuksesta sekä sopimusmuutosten kustannuslaskennasta.

Lisää uusi kommentti

Rajattu HTML

  • Sallitut HTML-tagit: <a href hreflang> <p> <br>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Mika Juutinen

tutkimusjohtaja
Puhelin:
+358 9 771 2131
Matkapuhelin:
+358 50 502 0300
Sähköposti:
Mika.Juutinen@kt.fi
Organisaatio:
Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT

Lisää kirjoittajalta