På svenska
Blogi
Markku Jalonen
Markku Jalonen

Perinteinen liittokierros tulossa

Tämä linjaus riitti tuolloin maan hallitukselle täsmennyksenä Suomen mallista. Hallitus otti sen huomioon julkisen talouden kestävyyttä vahvistavana ja veroratkaisuihinsa vaikuttavana tekijänä. Sipilän hallitus alensikin veroja noin puolella miljardilla eurolla ja jätti tekemättä lisäsäästöjä.

Vientialojen työmarkkinaosapuolten neuvottelut yhteisen palkkamallin saavuttamiseksi ovat kariutuneet. Metsäteollisuus, jonka sopimus ensimmäisenä päättyy syksyllä, ilmoitti irtaantuvansa yhteisen mallin tavoittelusta.

Työmarkkinoiden ja kikyn jälkeisestä hermostuneisuudesta kertoo osaltaan se, että teollisuuden palkansaajaliitot irtaantuivat yhteisen palkkamallin neuvotteluista sen jälkeen, kun EK ilmoitti luopuvansa keskusjärjestösopimuksista.

Työmarkkinoilla valmistaudutaankin nyt perinteiseen liittokierrokseen. Eri toimialat neuvottelevat omien aikataulujen ja lähtökohtien mukaisesti.  Perinteisellä liittokierroksellakin on tärkeää ja mahdollista saavuttaa ne tavoitteet, jotka työmarkkina osapuolet hyväksyivät kikyssä liittokierrosten ja ns. Suomen mallin tavoitteiksi.

Kunta-alan työmarkkinaosapuolet, KT ja pääsopijajärjestöt, ovat jatkaneet keskinäistä vuoropuhelua ja valmistautumista seuraaviin liittokohtaisiin neuvotteluihin.
 

 

Markku Jalonen

Markku Jalonen

Markku Jalonen on Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT:n toimitusjohtaja.

Lisää kirjoittajalta