På svenska
Blogi
Markku Jalonen
Markku Jalonen

Maltti on valttia myös liittokierroksella

Suomen talous on vihdoinkin kääntymässä kasvuun useiden nollavuosien jälkeen. Myös työllisyys on parantunut, mutta olemme edelleen kaukana hallituksen asettamasta 72 prosentin työllisyystavoitteesta.

Suomen Pankki ennustaa kuluvalle vuodelle 2,1 ja ensi vuodelle 1,7 prosentin kasvua. Inflaatio kiihtyy jonkin verran, mutta jää euroaluetta hitaammaksi.

Viime vuosina tehdyt maltilliset työmarkkinaratkaisut ja erityisesti kilpailukykysopimuksen vaikutukset alkavat vähitellen näkyä Suomen kilpailukyvyn parantumisena ja työttömyyden laskuna.

Työmarkkinoilla on tyypillistä, että talouskasvun lieväkin piristyminen nostaa tulevien neuvottelujen palkankorotusvaatimuksia.

Syksyllä alkavat liittokohtaiset työmarkkinaneuvottelut ovat avainasemassa varmistettaessa orastavan kasvun jatkoa. On välttämätöntä jatkaa hyvin maltillista kustannuskehitystä. Vain sitä kautta kykenemme takaamaan talouskasvulle jatkoa ja edistämään työllisyyttä.

Työllisyyden parantuminen ja toimintamenojen kasvun hillitseminen ovat parhaita ”lääkkeitä” myös julkisen talouden ja kuntien kannalta.

On syytä muistaa, että Suomen julkisen talouden tila on ollut heikko jo lähes vuosikymmenen ajan. Julkisen talouden tulot eivät vielä riitä pitämään yllä eduskunnan säätämiä, nykyisen tasoisia julkisen sektorin tehtäviä ja velvoitteita, jotka on rakennettu nopeamman talouskasvun varaan. Velkaantuminen jatkuu.

Kunnat ja kuntayhtymät ovat viime vuosina tehostaneet toimintaansa sekä hillinneet työvoimakustannusten ja muiden toimintamenojen kasvua. Vaikeasta taloustilanteesta ja menopaineista huolimatta toimintamenojen kasvu on ollut maltillista.

Myös julkisen ja kuntatalouden kannalta on tärkeää jatkaa erittäin maltillista palkkalinjaa kunta-alan tulevissa työmarkkinaneuvotteluissa.

Markku Jalonen

Markku Jalonen

Markku Jalonen on Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT:n toimitusjohtaja.

Markku Jalonen

toimitusjohtaja
Puhelin:
+358 9 771 2500
Matkapuhelin:
+358 40 547 7710
Sähköposti:
Markku.Jalonen@kt.fi
Organisaatio:
Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT

Lisää kirjoittajalta