På svenska
Blogi
Markku Jalonen
Markku Jalonen

Kaupungit ja sairaanhoitopiirit ovat Suomen suurimpia työnantajia

Kaupungit ja kaupunkiseudut ovat kasvun ja elinvoiman moottoreita. Suuret kaupungit ja sairaanhoitopiirit ovat myös Suomen suurimpia työnantajia.

Helsingin kaupunki on Suomen suurin työnantaja. Sen palkkalistoilla on noin 35 000 työntekijää. Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri HUS työllistää noin 21 000 pääosin terveydenhuollon ammattilaista.

Tampere, Espoo, Turku, Oulu ja Vantaa tulevat järjestyksessä seuraavina. Jokaisen suuren kaupungin työntekijämäärä on vähintään 10 000. Henkilöstömäärän eroja kuntien välillä voivat selittää muun muassa yhtiöittämisen laajuus ja ammatillisen koulutuksen järjestämisen muoto.

Helsingin pormestarin Jan Vapaavuoren kokoon kutsumilla 21 suurimmalla kaupungilla on työntekijöitä vuoden 2016 tietojen perusteella yhteensä noin 160 000. Se on 38 prosenttia kunta-alan henkilöstöstä.

Lähes jokaisessa Suomen kunnassa kunta itse on suurin työnantaja ja työllistäjä. Myös terveys- ja sosiaalipalveluiden sekä koulutuksen kuntayhtymät ovat merkittäviä työllistäjiä alueellisesti ja paikallisesti. Lisäksi kunnat panostavat pelkästään työttömyyden ja elinkeinotoimen välittömään hoitamiseen varovaisestikin arvioiden miljardi euroa vuodessa.

Sote- ja maakuntauudistuksen toteutuessa kuntien ja kuntayhtymien palveluksesta siirtyy yli 210 000 työntekijää maakuntien palvelukseen. Niistä tulee suurimpia työnantajia.

Pelkästään Uudenmaan maakunnan palveluksessa on tuolloin arviolta lähes 60 000 palkollista.

Kunta-ala on ylivoimaisesti Suomen suurin työmarkkinatoimiala niin henkilöstömäärältään kuin palkkasummaltaan. Kuntien ja kuntayhtymien palveluksessa oli vuonna 2016 noin 421 000 palkansaajaa eli viidennes työllisestä työvoimasta. Palkkasumma vuodessa oli henkilösivukuluineen hieman yli 20 miljardia euroa vuodessa. Lisäksi palkattomalla virkavapaalla ja työlomalla olevien lukumäärä on vuositasolla noin 28 000 henkeä.

Kunta-alalla tehtävien työmarkkinaratkaisujen vaikutus ulottuu koko kansantalouteen.

Kuntien henkilöstömäärää selittävät ennen muuta kunta-alan laajat lakisääteiset hyvinvointitehtävät, kelpoisuusehdot, ryhmäkoot ja alan työtehtävien työvaltainen luonne.
Valtaosa henkilöstöstä toimii sosiaali- ja terveydenhuollon sekä opetuksen ja varhaiskasvatuksen tehtävissä. Kuntien henkilöstömäärä on alentunut viime vuosina noin 1–2 prosentin vuosivauhdilla ja sen arvioidaan edelleen laskevan lähivuosina.

Markku Jalonen

Markku Jalonen

Markku Jalonen on Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT:n toimitusjohtaja.

Markku Jalonen

toimitusjohtaja
Puhelin:
+358 9 771 2500
Matkapuhelin:
+358 40 547 7710
Sähköposti:
Markku.Jalonen@kt.fi
Organisaatio:
Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT

Lisää kirjoittajalta