Suomeksi
Nyhet

Strejken inom vårdsektorn skjuts upp med två veckor

Arbets- och näringsministeriet har skjutit upp den varslade strejken inom vårdsektorn med två veckor. Enligt tidigare strejkvarsel skulle strejken inledas 18.3. Arbetsinställelse är förbjuden fram till den 1 april kl. 6. Strejkhotet gäller inte alla kommunala arbetsgivare, utan det är begränsat till sex sjukvårdsdistrikt.

Genom beslutet vill man reservera tillräckligt med tid för medling i arbetskonflikten. Arbets- och näringsministeriet anser att den arbetsinställelse som vårdsektorn varslat om riktar sig mot samhällets vitala funktioner. Dessutom skulle den avsevärt skada det allmänna intresset med beaktande av konsekvenserna av coronaviruset och situationen i Ukraina.

Den arbetsinställelse som Tehy och SuPer varslade om den 3 mars gäller Norra Österbottens, Norra Savolax, Egentliga Finlands, Birkalands och Mellersta Finlands sjukvårdsdistrikt samt HUS Helsingfors universitetssjukhus och sådant arbete som omfattas av strejken som utförs i bolag eller andelslag som ägs av dem eller i nära samarbete med dem. Strejkvarslet omfattar också två organisationer som hör till Avainta.

Alla medlemmar i SuPer och Tehy som omfattas av kollektivavtalet deltar i strejken.