Suomeksi
Pressmeddelande

De bästa utvecklingsåtgärderna och de aktivaste utvecklarna i kommunsektorn fick pris

Kommunala arbetsplatser och anställda fick pris för sitt resultatrika arbete för arbetslivsutveckling och sin positiva inställning till utvecklingsarbete. Priserna beviljades av KT Kommunarbetsgivarnas och de kommunala huvudavtalsorganisationernas gemensamma program KunTeko 2020.

Kunteko järjesti Tekoja tiskiin -haastekampanjan

Prisutdelningen gäller kampanjen Tekoja Tiskiin som genomfördes 2018. Syftet var att lyfta fram och synliggöra det arbete för utveckling av arbetslivet som görs i kommunsektorn. Sammanlagt 46 priser delades ut i fyra kategorier inom olika sektorer och i olika delar av landet.

– En gemensam faktor när det gäller många av de prisbelönade insatserna är att man har haft som mål att förbättra välbefinnandet på arbetsplatsen och har utvecklat smidigare och mer kundinriktade tjänster och processer, säger programchef Anna-Mari Jaanu.

Pris i flera kategorier

Över 70 utmaningar och närmare hundra nya utvecklingsåtgärder anmäldes till tävlingen Tekoja Tiskiin.I tävlingen var det möjligt att utmana en kollega som har utvecklat det kommunala arbetet att delta eller berätta om en utvecklingsåtgärd på den egna kommunala arbetsplatsen. KunTekos forum Framstegsarenan samlar åtgärder som vidtagits i kommunala organisationer för att utveckla arbetslivet. Närmare 400 utvecklingsåtgärder från olika sektorer är med.

 • I serien Inspirerande åtgärder belönades närmare 40 inspirerande och föredömliga utvecklingsåtgärder och arbetsplatser inom olika kommunala servicesektorer.
   
 •  I kategorin Undergörare premierades Tavastkyro kommun, Ikalis stad, Limingo kommun, Kontiolahti kommun, Kangasala stad, och Päijänne-Tavastlands samkommun för välfärd. Organisationerna har aktivt lyft fram sitt utvecklingsarbete.
   
 • I kategorin Arbetets hjältar prisbelönades sex kommunalt anställda som mycket aktivt har synliggjort sitt utvecklingsarbete på forumet Framstegsarenan. De som fick pris var Laura Kelhä, projektsakkunnig (Limingo kommun), Terhi Hakala, ansvarig vårdanställd och Pia Ekstam, sjukvårdare (Tavastkyro kommun) samt Kaija Rönni, servicechef (Ikalis stad).
   
 • I kategorin Bästa utmanare i tävlingen Tekoja Tiskiin prisbelönades de fyra mest aktiva utmanarna i tävlingen: Kati Halonen, välfärdsdirektör (Kangasala stad), Nina Holopainen, personaldirektör (Varkaus stad), Taina Niiranen, projektchef (Birkalands förbund) och Maria Vuorensola, projektchef (FCG Ab).

–  Kommunsektorn behöver erkännande för gott arbete, så nu belönar vi anställda och organisationer för att de synliggjort arbetet som görs ute i kommunerna. Utvecklingsarbetet behöver inte vara besvärligt eller tungt. I Kunteko uppmuntras alla anställda att utveckla sitt eget arbete, beskriver Anna-Mari Jaanu.

I KunTeko 2020, programmet för arbetslivsutveckling i kommun- och landskapssektorn, eftersträvas arbetsplatser som ser till produktiviteten, resultaten och kvaliteten i arbetslivet. Över 200 kommunala organisationer har deltagit i Kunteko åren 2015–2018. Huvudfinansieringen för programmet kommer från Europeiska socialfonden. Projektet finansieras också av KT och de kommunala huvudavtalsorganisationerna.

Anna-Mari Jaanu

sakkunnig, arbetsutveckling
Telefon:
+358 9 771 2727
Mobiltelefon:
+358 50 572 4620
E-post:
Anna-Mari.Jaanu@kt.fi
Organisation:
Kommun- och välfärdsområdesarbetsgivarna KT
Ansvarsområden:
 • Arbetslivsutvecklingsprojekt