Suomeksi
Blogginlägg
Markku Jalonen
Markku Jalonen

Integration ger sysselsättning – ansvaret till kommunerna

Markku Jalonen bloggaa

KT Kommunarbetsgivarnas delegation har tagit fram mål inför regeringsprogrammet för den regering som tillsätts efter vårens riksdagsval. KT:s främsta mål är att sysselsättningsgraden under den kommande regeringsperioden stiger till åtminstone 75 procent för att välfärdstjänsterna, pensionerna och den övriga sociala tryggheten för den åldrande befolkningen ska kunna finansieras.

Det förefaller att råda bred enighet om att sysselsättningsgraden måste höjas. Men det fortsatta arbetet kommer inte att vara lätt på något sätt. Under den pågående regeringsperioden har det visat sig att det behövdes en kris för att till exempel arbetslagstiftningen och utkomstskyddet för arbetslösa skulle revideras och ett konkurrenskraftsavtal komma till stånd.

KT har dessutom berett gemensamma mål inför regeringsprogrammet med andra arbetsmarknadsorganisationer. I KT:s och kommunsektorns huvudavtalsorganisationers gemensamma mål krävs för det första en stabil och förutsägbar ekonomi för kommunerna och landskapen. För det andra krävs att den offentliga sektorn har genomslagskraft, är effektiv och ständigt utvecklas som en konkurrensfaktor för Finland.

Ääni työlle (ge röst åt arbetet) är en gemensam turné för KT, EK, FFC, Akava och STTK och under den behandlas på bred front teman som är viktiga för framgången, sysselsättningen och arbetslivet i Finland. Turnén startade i Helsingfors med temat arbetskraftsinvandring. Alla centralorganisationer ansåg att den bör göras till ett huvudtema i följande regeringsprogram.

En ökad arbetskraftsinvandring behövs som balanserande faktor till den sjunkande nativiteten, om vi vill kunna finansiera välfärdsstaten. Också kommunerna som arbetsgivare behöver fler invandrare för att trygga det mångsidiga behovet av arbetskraft.

Oberoende av invandrarnas bakgrund är det synnerligen viktigt att utbildningen och integrationen för invandrarna sker effektivare. Tillräckliga språkkunskaper är en stor utmaning.

Kommunerna bör ges det övergripande ansvaret för integrationen och få de resurser de behöver. Riksdagens revisionsutskott föreslår samma sak.

Markku Jalonen

Markku Jalonen

Markku Jalonen är verkställande direktör vid Kommun- och välfärdsområdesarbetsgivarna KT.

Lägg till ny kommentar

Begränsad HTML

  • Tillåtna HTML-taggar: <a href hreflang> <p> <br>
  • Rader och stycken bryts automatiskt.
  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt om till länkar.
CAPTCHA
Verifiera att du inte är en robot. Skriv bildens tecken i rutan och tryck på Enter.

Mer från denna bloggare