Hoitohenkilöstön oma sopimus – nyt vai ei koskaan?
Kunta-alan sopimusneuvotteluissa koulutettua henkilöstöä edustava KoHo on kertonut tavoittelevansa koulutetulle hoitohenkilöstölle omaa sopimusta. Ajatus ei ole uusi. Kun sosiaali- ja terveydenhuoltoalan ammattijärjestön Tehyn jäsenet irtisanoutuivat joukolla vuonna 2007, provokaatioon liittyi samanlainen vaatimus.
Sittemmin sovittelulautakunnassa tehdyn ratkaisun mukaisesti kunta-alalla sovellettiin Tehyn jäseniin joidenkin vuosien ajan työehtosopimustasoista pöytäkirjaa. Ongelmaksi muodostui kuitenkin se, että sekä Kunnallisen virka- ja työehtosopimuksen (KVTES) että Tehy-pöytäkirjan piirissä työskenteli henkilöstöä samoilla ammattialoilla ja samoissa tehtävissä.
Asetelmasta syntyi riitoja ja soveltamisalaongelmia, joita puitiin sekä tuomioistuimissa että työ- ja elinkeinoministeriön työryhmässä. Vastakkain olivat järjestäytyneisyys ja toisaalta tasapuolinen kohtelu. Tähän suohon KT ei aio toistamiseen astua.
Sote- ja maakuntauudistus tarkoittaa toteutuessaan yli 200 000 palkansaajan siirtymistä uuden työnantajakonsernin, maakunnan palvelukseen. Tätä varten KT sekä kunta-alaa edustavat pääsopijajärjestöt aloittivat jo viime vuonna neuvottelut uuden maakuntiin ulottuvan neuvottelu- ja sopimusjärjestelmän luomiseksi.
Valmistelu hidastui, kun maan hallitus lykkäsi uudistuksen toteutusta vuodella. Neuvotteluita on tarkoitus jatkaa heti liittokierroksen jälkeen.
KT toi kuitenkin jo viime syksynä omana alustavana ehdotuksenaan maakuntasektorin neuvotteluihin uuden avauksen: sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisille neuvoteltaisiin oma työehtosopimus, joka tulisi voimaan vuonna 2020. Lääkäreillä olisi maakunnassakin erillinen sopimus, kuten tähänkin saakka. Lisäksi maakuntien muulle henkilöstölle laadittaisiin yleinen työ- ja virkaehtosopimus.
Myös maakunnan omistamille yrityksille on tarkoitus tehdä sopimukset. Yhtiötkin voisivat liittyä KT:n jäseniksi.
Tehyn ja Superin nyt liittokierrokselle tähdätty vaatimus erillissopimuksesta tulee aivan väärään kohtaan. Se uhkaa kriisiyttää kunta-alan neuvottelut.
KT:llä ei ole mitään tarkoitusta paloitella kunta-alalle solmittua KVTES:iä osiin vaan muutostarve liittyy maakuntaan solmittaviin sopimuksiin.
KT näkee siinäkin yhteydessä sosiaali- ja terveydenhuollon yhtenä kokonaisuutena, eikä ole kiinnostunut neuvottelemaan pelkästään hoitajia koskevasta sopimuksesta. KT:n näkemyksen mukaan ammattilaisiin kuuluvat hoitajien lisäksi muun muassa sosiaalitoimen henkilöstö ja erilaisia hoito- ja huolenpitotehtävissä toimivia ohjaajia.
KT toivoo nyt neuvotteluosapuolilta pikkaisen malttia. Maali on lähempänä kuin koskaan, kunhan se vain ei tulisi omaan päätyyn. Näin käy, jos potkaisee liian lujaa ja väärään suuntaan.
Lisää uusi kommentti