Blogi
Markku Jalonen
Markku Jalonen

Kunta-alan neuvottelut käynnistyivät

Kunta-alan työmarkkinajohtaja Markku Jalosen kolumni KT:n uutiskirjeessä 4.4.2016 

Kunta-ala on niin henkilömäärältään kuin palkkasummaltaan Suomen suurin sopimusala. Kuntien ja kuntayhtymien palveluksessa on 429 000 palkansaajaa. Kunta-alan pöydissä kilpailukykysopimuksesta neuvotellaan viidellä eri sopimusalalla, jotka ovat kunnallinen yleinen virka- ja työehtosopimus (KVTES), opetushenkilöstön virka- ja työehtosopimus (OVTES), lääkärien virkaehtosopimus (LS), teknisen henkilöstön virka- ja työehtosopimus (TS) ja tuntipalkkaisen henkilöstön työehtosopimus (TTES).

Neuvotteluista voidaan ennakoida hyvin haasteellisia erityisesti vuosityöajan 24 tunnin keskimääräisen pidentämisen osalta. Pelkästään erilaisia työaikajärjestelmiä on viiden sopimusalan lisäksi kunta-alalla parikymmentä.

Vaikka kunta-alalla paikallisen sopimisen mahdollisuudet ovat jo nykyisellään laajat, kilpailukykysopimus edellyttää mm. selviytymislausekkeen ottamista sopimusmääräyksiin taloudellisissa vaikeuksissa olevien työnantajien osalta. Myös lomarahaleikkausten yksityiskohdista riittää neuvoteltavaa.

Edessä on tiivis ja vaativa kahden kuukauden neuvottelu-urakka, jonka jälkeen vasta ratkeaa lopullisesti historiallisen kilpailukykysopimuksen kohtalo.

Markku Jalonen

Markku Jalonen

Markku Jalonen on Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT:n toimitusjohtaja.

Lisää uusi kommentti

Rajattu HTML

  • Sallitut HTML-tagit: <a href hreflang> <p> <br>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Lisää kirjoittajalta