Suomeksi
Blogginlägg
Markku Jalonen
Markku Jalonen

Regeringsprogrammet måste stödja arbetsmarknadsförhandlingarna

Työmarkkinajohtaja Markku Jalonen keväällä 2019 Kuntatalossa

Den avgörande fasen pågår i Ständerhuset. Arbetsmarknadsorganisationerna följer just nu regeringsförhandlingarna med största uppmärksamhet. Det är klart att den nya regeringens program har stor betydelse för arbetslivet och arbetsmarknaden i Finland.

När regeringsprogrammet blir klart inleds bedömningen av den särskilt ur de kommande avtalsförhandlingarnas och trepartsberedningens perspektiv. De förbunds- och branschvisa förhandlingarna inleds i höst med exportindustrins förbund i täten. I kommunsektorn, Finlands största avtalsområde, koncentreras förhandlingarna till förvåren.

Vi kan återigen vänta oss en utmanande förhandlingsrunda särskilt när läget präglas av sjunkande ekonomiska siffror. Konkurrenskraftsavtalets arbetstidsförlängning är också en svår fråga. Återhållsamma arbetsmarknadslösningar är nödvändiga också i fortsättningen med tanke på vår internationella konkurrenskraft, den offentliga ekonomin och sysselsättningen.

Därför bör regeringens ekonomiska politik föra med sig förutsägbarhet och stabilitet som främjar en återhållsam inkomstutveckling. Regeringens övriga åtgärder och trepartsberedningen bör också stödja arbetsmarknadsförhandlingarna och arbetsfreden.

Bakom kommunsektorns förhandlingar verkar också den kommunala ekonomins specialfrågor. De temporära statsandelsnedskärningar som baserat sig på konkurrenskraftsavtalet bör återbetalas till fullt belopp när nedskärningsgrunderna upphör. Kommunerna bör ha en tillräcklig basfinansiering för att tjänsterna inte ska behöva finansieras med separat projektfinansiering.

Kommunsektorns arbetskraftskostnader ökar om dimensioneringen av vårdpersonal, tusen nya läkare och höjningen av läropliktsåldern, skrivs in i regeringsprogrammet. Det är helt nödvändigt att kommunerna till 100 procent kompenseras för alla extra kostnader och extra uppgifter.

Svackan i den kommunala ekonomin märks i det ökade antalet samarbetsförhandlingar i tiotals kommuner och samkommuner.

Markku Jalonen

Markku Jalonen

Markku Jalonen är verkställande direktör vid Kommun- och välfärdsområdesarbetsgivarna KT.

Lägg till ny kommentar

Begränsad HTML

  • Tillåtna HTML-taggar: <a href hreflang> <p> <br>
  • Rader och stycken bryts automatiskt.
  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt om till länkar.
CAPTCHA
Verifiera att du inte är en robot. Skriv bildens tecken i rutan och tryck på Enter.

Markku Jalonen

verkställande direktör
Telefon:
+358 9 771 2500
Mobiltelefon:
+358 40 547 7710
E-post:
Markku.Jalonen@kt.fi
Organisation:
Kommun- och välfärdsområdesarbetsgivarna KT

Mer från denna bloggare