Suomeksi
Nyhet

Ny lag om yrkesutbildade personer inom socialvården i kraft – skärpt praxis vid vikariat

​Regleringen av centrala yrkesgrupper inom socialvården revideras i och med att lagen om yrkesutbildade personer inom socialvården har trätt i kraft 1.3.2016. Där bestäms om legitimering, registrering och tillsyn som gäller centrala yrken inom socialvården. Bestämmelserna i den nya lagen skärper bl.a. behörighetsvillkoren för vikarier.

Tillstånds- och tillsynsverket för social- och hälsovården Valvira upprätthåller hädanefter ett centralregister över yrkesutbildade personer inom socialvården vid sidan av registret över yrkesutbildade personer inom hälso- och sjukvården. Beviljandet av rätten att utöva yrken inom socialvården har begränsats till de centrala yrkesgrupperna inom socialvården, nämligen socialarbetare, socionomer och geronomer.

Genom övergångsbestämmelser tryggas ställningen för den yrkesutbildade personalen inom socialvården när den nya lagen träder i kraft. En person kan ansöka om rätt att utöva yrke eller skyddad yrkesbeteckning förutsatt att han eller hon uppfyller den tidigare lagens krav på behörighetsvillkor. 

I centralregistret över socialvårdspersonalen antecknas bland annat personuppgifter, utbildningsuppgifter och uppgifter om rätt att utöva yrke. Arbetsgivarna och klienterna hos socialvården kan i registrets offentliga tjänst kontrollera de viktigaste uppgifterna om registrerade yrkesutbildade personer.

Vikariatbestämmelserna är en praktisk utmaning

Ur kommunernas synvinkel är särskilt behörighetsvillkoren för vikarier problematiska. Det vore förnuftigt om en person som är lämplig utgående från sin utbildning och sin arbetserfarenhet och som har tillräckliga förutsättningar för att sköta uppgiften kunde vara vikarie.

I fortsättningen kan ändå en person som studerar till socialarbetare och som fullgjort ämnesstudier och praktik tillfälligt vikariera för en socialarbetare i högst ett år.

Av socialarbetarna är 95 % kvinnor och de har mycket familjeledigheter men som vikarie duger bara universitetsstuderande i slutskedet av studierna. Exempelvis socionomer som hittills framgångsrikt har skött de här vikariaten får inte längre göra det.

Mer på webben

SHM:s pressmeddelande 1.3.2016 >>